Βελτιώσεις μετ’ εμποδίων στα hotspot

Βελτιώσεις μετ’ εμποδίων στα hotspot

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πολλών εμποδίων προχωρά η επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) σε Χίο και Λέσβο λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές χωρίς θέρμανση και πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής εγκλωβισμένοι στα δύο νησιά.

Χθες αργά το μεσημέρι, το Πρωτοδικείο Χίου απέρριψε το αίτημα του δήμου να σταματήσουν οι εργασίες επέκτασης της ΒΙΑΛ έως ότου εκδικαστεί η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που ο δήμος ζητεί να μην επεκταθεί η ΒΙΑΛ η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαλκειός, για λόγους έκτακτης ανάγκης, έχει καθοριστεί στις 16 Ιανουαρίου και έως τότε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έλαβε τo «πράσινο φως» για την τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων σε οικόπεδο δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση ώστε να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες εκατοντάδες άνθρωποι. Πρακτικά, οι εργασίες αύξησης της χωρητικότητας στη ΒΙΑΛ θα προλάβουν να πραγματοποιηθούν…

Νωρίτερα, χθες, στη Χίο, ενώ τα συνεργεία προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους οικίσκους στο συγκεκριμένο οικόπεδο, η αστυνομία διέταξε τη διακοπή των εργασιών, καθώς ειδοποιήθηκε από ιδιώτη ότι τα μηχανήματα της Υπατης Αρμοστείας – οργανισμός έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει την εγκατάσταση των επιπλέον οικίσκων– καταπατούν το χωράφι του. Στη συνέχεια, προκλήθηκαν αντιδράσεις εφόσον φάνηκε ότι τα όρια της ιδιοκτησίας του ιδιώτη δεν ήταν και τόσο σαφή, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Χίου απευθυνόμενος προς τους πολίτες έκανε λόγο για συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εφόσον αποδειχθεί ότι η «καταπάτηση» τελικά δεν συνέβη. Πάντως, οι εργασίες διεκόπησαν και πάλι έως ότου η απόφαση του δικαστηρίου αργά το μεσημέρι επέτρεψε να συνεχιστεί η τοποθέτηση των επιπλέον οικίσκων.

Ερευνα

Στον απόηχο των επεισοδίων μεγάλης έκτασης που ξέσπασαν τη νύχτα της προηγούμενης Τρίτης προς Τετάρτη στη Μόρια και που είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές και να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι, η αστυνομία χθες το πρωί πραγματοποίησε επιχείρηση εντός του ΚΥΤ. Η έρευνα κινήθηκε ειδικά στην πτέρυγα από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Πρόκειται για περιοχή του καταυλισμού, όπου κυρίως διαμένουν ενήλικες άνδρες, ενώ οι Αρχές εξετάζουν και τις αιτήσεις ασύλου που έχουν κατατεθεί από συγκεκριμένα άτομα.

Στο μεταξύ, γίνεται προσπάθεια, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να επισκευαστούν το συντομότερο τα υποστυλώματα που καταστράφηκαν στα επεισόδια προκειμένου να τοποθετηθούν περίπου 50 επιπλέον οικίσκοι για να στεγαστούν εντός του ΚΥΤ και όσοι παραμένουν σε σκηνές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, αναμένεται σήμερα ο πληθυσμός όσων παραμένουν στη Μόρια να μην ξεπερνά τις 4.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή