Υπατη Αρμοστεία: Ζοφερή η κατάσταση για 10.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Υπατη Αρμοστεία: Ζοφερή η κατάσταση για 10.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Zοφερή παρά την επιτάχυνση των μεταφορών προς την ενδοχώρα κρίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παραμένει «ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο» αν και «καλωσορίζει τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων για την επιτάχυνση των μεταφορών προς την ενδοχώρα».

Όπως αναφέρεται «από τα μέσα Οκτωβρίου, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Υ.Α., έχει απομακρύνει περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο (…)  ωστόσο, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα».

Η Ύπατη Αρμοστεία κρίνει ότι «η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο και στο Βαθύ στη Σάμο» και επισημαίνει ότι «ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί ο επιταχυμένος ρυθμός αναχωρήσεων των αιτούντων άσυλο που επιτρέπεται να μετακινηθούν»

Σχετικά με την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) η Υ.Α αναφέρει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές εναντιώθηκαν σε προσπάθειες να γίνουν βελτιώσεις μέσα στα ΚΥΤ. Σε κάποια νησιά, η απροθυμία σε τοπικό επίπεδο παρεμπόδισε επίσης τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός θέσεων προσωρινής και έκτακτης στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή