Ανασύσταση του αντάρτικου πόλης δείχνει η επίθεση

Ανασύσταση του αντάρτικου πόλης δείχνει η επίθεση

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας συνιστά η χθεσινή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της Αθήνας με στόχευση κατά της Δικαιοσύνης. Ενδεικτική η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου τονίζεται πως «ήταν επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Οσοι καλλιέργησαν κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους.Τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις». Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στην είσοδο των δικαστηρίων, ο αριθμός των δραστών που πήραν μέρος στην επίθεση και η οργάνωση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου, αποτελούν ενδείξεις ανασυγκρότησης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης», οι οποίες οφείλουν να προβληματίσουν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η σύλληψη τον Ιανουάριο της καταζητούμενης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλας Ρούπα και πιο πρόσφατα του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου για την αποστολή του δέματος – βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο υπήρξαν ισχυρά πλήγματα στον χώρο της «ένοπλης βίας» και δημιούργησαν κλίμα σχετικής ευφορίας στην ηγεσία του υπουργείου.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν ωστόσο, δείχνουν να ανατρέπουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των στελεχών της Κατεχάκη: η πρόσφατη επίθεση με καλάσνικοφ κατά των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη και η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο αποτελούν σαφείς ενδείξεις ανασύστασης της «σκληρής τρομοκρατίας» και όχι ενέργειες που έφεραν σε πέρας τα «υπόλοιπα» τρομοκρατικών ομάδων.

Το χρονικό της χθεσινής επίθεσης έχει ως εξής: Στις 2.50 π.μ. χθες, τρία άτομα που επέβαιναν σε ένα μικρό βανάκι μάρκας Fiat στάθμευσαν στην είσοδο του Εφετείου επί της οδού Λουκάρεως. Δύο από αυτούς άνοιξαν την πλαϊνή, συρόμενη πόρτα και αποβιβάστηκαν κρατώντας στα χέρια τους ένα σακίδιο πλάτης με τη βόμβα, ενώ ο τρίτος συνεργός τους, οδηγός του βαν, παρέμεινε κοντά στο αυτοκίνητο. Ανέβηκαν τρέχοντας τα σκαλιά και άφησαν τη βόμβα στην είσοδο των δικαστηρίων. Εκεί, έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό σκοπό, που αντέδρασε και κινήθηκε προς το μέρος τους. Τότε, ο οδηγός του βαν που παρακολουθούσε τη σκηνή και κατάλαβε την κίνηση του αστυνομικού άνοιξε πυρ με πολεμικό όπλο, πιθανότατα καλάσνικοφ, πυροβολώντας μια φορά εναντίον του , δίνοντας τη δυνατότητα στους δύο συνεργούς του να διαφύγουν. Διέφυγαν από το σημείο με το κλεμμένο- πρόσφατα από περιοχή των νοτίων προαστίων- Ι.Χ., το οποίο λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λίγο νωρίτερα χρονικά από τα παραπάνω ένα ή δύο άτομα πραγματοποίησαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών και την ιστοσελίδα Zougla. Εκαναν λόγο για την ύπαρξη βόμβας στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου και έδωσαν χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι την έκρηξη της βόμβας. «Δεν είναι φάρσα δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως στο Εφετείο θα εκραγεί βόμβα» είπαν στο τηλέφωνο και ζήτησαν να εκκενωθούν τα γύρω κτίρια. Πράγματι, αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο και 35 λεπτά αργότερα στις 3.25 π.μ. σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Εφετείο και τα τζάμια διπλανών πολυκατοικιών. Καθ’ ολη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποιούσαν έρευνα στο σημείο της επίθεσης.

Ο κάλυκας από το όπλο του δράστη βρέθηκε και στάλθηκε στη ΔΕΕ για βαλλιστική εξέταση. Η χθεσινή βομβιστική επίθεση έχει ομοιότητες -ως προς τη μεθοδολογία δράσης- με αντίστοιχες που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη απ’ αυτές σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2015 με στόχο τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Η δεύτερη έγινε τον Απρίλιο του 2017 κατά των γραφείων της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα, ενώ η τρίτη ήταν η αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Και για τις τρεις ενέργειες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Πρόκειται για οργάνωση «δορυφόρο» του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία μεταξυ άλλων έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και την πρεσβεία του Ισραήλ. 

Ξυλοκόπησαν τον Μαζιώτη

Επίθεση από συγκρατούμενούς του δέχθηκε, σύμφωνα με καταγγελία που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο καταδικασθείς για τρομοκρατικές ενέργειες Νίκος Μαζιώτης. Σύμφωνα με την καταγγελία την επίθεση έκαναν «περίπου 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2-3 ήσαν περισσότερο ενεργοί από τους υπόλοιπους». Ο Μαζιώτης όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και τα πλευρά και μια μαχαιριά στην κοιλιακή χώρα. Μετά την επίθεση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σε άλλο κείμενο που είχαν αναρτήσει στην ίδια ιστοσελίδα Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα υποστήριζαν ότι κάποιος από την υπηρεσία των φυλακών τους είχε πει ότι «μπορεί να βάλουν άλλους να την πέσουν στον Μαζιώτη», εννοώντας τους «Πυρήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή