ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά της Πελοποννήσου το τουρκικό γεωτρύπανο

anoichta-tis-peloponnisoy-to-toyrkiko-geotrypano-2225094

Στα διεθνή ύδατα νότια των Κστα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου πλέει το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία και κατευθύνεται για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλωτό γεωτρύπανο κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη, όπου θα σταθμεύσει για λίγες ημέρες, προτού προχωρήσει προς τον τελικό προορισμό του την Ανατολική Μεσόγειο. Το Deep Sea Metro 2 συνοδεύει από νωρίς το πρωί η τουρκική κορβέτα "Bafra". Η κίνηση των τουρκικών πλοίων παρακολουθείται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. 

Σημειώνεται ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι ακριβώς γνωστός και αυτό προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, που δεν θα επιθυμούσε να δει ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της κατατετμημένης και αποδομένης προς εκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι προηγείται και μια στάση στην Κωνσταντινούπολη, το πλωτό γεωτρύπανο που έχει μισθωθεί από την Τουρκία δεν θα βρεθεί εύκολα στην Ανατολική Μεσόγειο πριν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. 

Χθες έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο που είχε μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η είσοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» χαιρετίστηκε δεόντως από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.