Πώς θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες την Πρωτοχρονιά

Πώς θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες την Πρωτοχρονιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικύρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα οδικά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ) ηχεί σαν ανέκδοτο στους επιβάτες, καθώς οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι, ενώ υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση εισιτηρίων. Τα περιορισμένα σημεία πώλησης των εισιτηρίων (σε κεντρικές στάσεις των ΟΣΥ, σε σταθμούς του μετρό και σε ελάχιστα ακόμη περίπτερα) οδηγούν μεγάλη μερίδα επιβατών στη λαθρεπιβίβαση. Ειδικά εάν πρόκειται για επιβάτες που μετακινούνται από περιφερειακές, απομακρυσμένες στάσεις, η πιθανότητα εύρεσης εισιτηρίου είναι σχεδόν μηδενική.

Ενόψει μάλιστα εορτών, οι σχεδόν 400.000 επιβάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τα λεωφορεία ήρθαν αντιμέτωποι με μειωμένα δρομολόγια λόγω των αδειών των εργαζομένων στις ΟΣΥ. Ετσι, κατά την εορταστική περίοδο, όπως κάθε χρόνο, περιορίζεται η συχνότητα των δρομολογίων, η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω προβλημάτων στον στόλο. Το εορταστικό ωράριο των μέσων θέλει πτώση της συχνότητας των δρομολογίων περίπου μεταξύ 10% και 15%, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το δρομολόγιο. Με δεδομένο όμως ότι το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ υπολογίζεται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 25%-30% λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα, η αναμονή των επιβατών στις στάσεις προμηνύεται σημαντικά αυξημένη.

Τροποποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και φέτος για την εορταστική περίοδο λόγω των αδειών των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολόγησης «Σαββάτου» με κάποιες ιδιαιτερότητες, αφού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε επιμέρους ανάγκες γραμμών (πρώτα δρομολόγια 05.00, ειδικά δρομολόγια κ.λπ.). Οι γραμμές του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν με το πρόγραμμα των 7 ημερών. Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς τα δρομολόγια σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ θα εκτελούνται με μειωμένη συχνότητα. Συγκεκριμένα, στους ΗΣΑΠ (γραμμή 1 μετρό) τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου τα δρομολόγια θα γίνονται ανά 12,5 λεπτά και από Τρίτη 2 Ιανουαρίου έως και Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 ανά 6 λεπτά μεταξύ 06.30-21.00, ανά 10,5 λεπτά μεταξύ 05.30-06.30 και 21.00-23.00, και ανά 15 λεπτά τις άλλες ώρες.

Στο μετρό τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου και στις δύο γραμμές τα δρομολόγια θα διεξάγονται ανά 7 λεπτά μεταξύ 09.00-17.00, και ανά 10 λεπτά τις άλλες ώρες. Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου και στις δύο γραμμές ανά 5 λεπτά μεταξύ 06.30-18.30 και ανά 10 λεπτά τις άλλες ώρες.

Στο τραμ τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου τα δρομολόγια θα διεξάγονται ανά 30 λεπτά (15 λεπτά στο τμήμα Λ. Βουλιαγμένης – Μουσών).

Επίσης, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως κάθε χρόνο, παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά αναστέλλει την κυκλοφορία κάποιων τοπικών δρομολογίων, των προαστιακών γραμμών και ορισμένων δρομολογίων στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια που αναστέλλονται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον αριθμό 14511 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή