Νέο «κούρεμα» στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ

Νέο «κούρεμα» στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν μισθό «έχασαν» εντός του 2017 οι νοσοκομειακοί γιατροί ως αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων για τα ειδικά μισθολόγια αλλά και των αλλαγών στις ασφαλιστικές κρατήσεις και εισφορές. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, τμηματικά με διάφορες ρυθμίσεις ένας διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ είδε τις τακτικές αποδοχές του να μειώνονται κατά περίπου 130 ευρώ τον μήνα, εντός του 2017, δηλαδή 1.560 ευρώ τον χρόνο, που είναι περίπου ένας ολόκληρος μισθός.

Η πρώτη μείωση έγινε τον Μάιο 2017 όταν ψηφίστηκε το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Λόγω της αύξησης των φορολογικών κρατήσεων στην πηγή –καταργήθηκε το έως τότε αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης– μειώθηκαν οι καθαρές αποδοχές κατά 80-90 ευρώ στον βαθμό του διευθυντή, κατά 50-60 ευρώ για τον επιμελητή Α΄ και κατά 30-40 ευρώ για τον επιμελητή Β΄, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2017.

Ταυτόχρονα, υπήρξε αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από 4% σε 4,5%, που οδήγησε σε μείωση αποδοχών της τάξεως των 5 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο 2017 με νόμο του υπ. Εργασίας καταργήθηκε και η διάκριση νέων και παλιών ασφαλισμένων όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η ρύθμιση οδήγησε σε επιπρόσθετη μείωση 30-35 ευρώ στις αποδοχές διευθυντών και αρκετών επιμελητών Α΄, πάλι αναδρομικά από τις αρχές του 2017, και η οποία αυτές τις ημέρες κρατήθηκε από τις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων. Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης την επί ενός έτους καθυστέρηση στην έκδοση της καθαρογραμμένης απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τις προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις των μισθών των γιατρών και η οποία εκτιμάται ότι θα δικαιώσει τους γιατρούς που είχαν ζητήσει την ακύρωσή τους.

Μειώσεις στις αποδοχές τους εντός του 2017 είχαν και οι νοσηλευτές. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της επέκτασής τους στο ανθυγιεινό επίδομα οι νοσηλευτές έχασαν 50 ευρώ μηνιαίως. «Τα 750 ευρώ έγιναν 700 ευρώ τον μήνα και μάλιστα κρατήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία μαζεμένα τα αναδρομικά μέσα στις γιορτές», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή