Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ξύπνησε το Κιλκίς στην αρχή του 2018

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ξύπνησε το Κιλκίς στην αρχή του 2018

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταραγμένη ήταν η είσοδος του νέου έτους για τους κατοίκους του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, καθώς το ξημέρωμα της 2ας Ιανουαρίου 2018 ξύπνησαν από σεισμικές δονήσεις. Συγκεκριμένα, τα ρολόγια έδειχναν 06.24 χθες όταν εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς, μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 00.13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν ακολουθήσει αρκετές επιφανειακές δονήσεις μικρότερης έντασης.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη. Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και οι κάτοικοι μετά την πρώτη ανησυχία είναι ψύχραιμοι. Σαν δήμος, ιδιαίτερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, είμαστε σε επιφυλακή, σε συνεργασία με την περιφέρεια και όλες τις κρατικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό», είπε χθες το απόγευμα στην «Κ» ο κ. Δημήτριος Σισμανίδης, δήμαρχος Κιλκίς.

«Είμαστε σε ετοιμότητα –τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας– αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σε αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας. «Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Εχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής – Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί μια – δυο μέρες τουλάχιστον, διότι, «αν δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση». Κάλεσε δε τους πολίτες να προσέχουν και να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια. Επιφυλακτικός για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας εμφανίστηκε χθες σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. «Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα και έχει δώσει και ισχυρότερους σεισμούς στο παρελθόν», είπε ο κ. Παπαζάχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή