Αυξήθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες το 2017

Αυξήθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες το 2017

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 2,7 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Νοέμβριο του 2017, επιβεβαιώνοντας ότι η αποκατάσταση της ροής των καταθέσεων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη φυγή, που καταγράφηκε από τον Νοέμβριο του 2014 έως και τον Ιούλιο του 2015, οι εισροές στο σύστημα δεν υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα παραμένουν στα περίπου 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου 2017 στα 123,9 δισ. ευρώ, έναντι 121,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφοντας άνοδο της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 η αύξηση των καταθέσεων υπολογίζεται στα περίπου 10 δισ. ευρώ, εάν από το επίσημο νούμερο των 120,8 δισ. ευρώ των καταθέσεων με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, αφαιρεθούν οι καταθέσεις ύψους 6 έως 7 δισ. ευρώ, που διατηρούσαν το ΤΕΚΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις εμπορικές τράπεζες και οι οποίες από τον Δεκέμβριο του 2016 προσμετρούνται στη γενική κυβέρνηση.

Η επιστροφή των καταθέσεων δείχνει να είναι εξαιρετικά αργή και περίπου τρία χρόνια μετά, οι απώλειες την περίοδο Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, λίγο πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls, είναι δύσκολο να ανακτηθούν. Να σημειωθεί ότι οι απώλειες εκείνης της περιόδου ανήλθαν στα περίπου 45 δισ. ευρώ και σήμερα περιορίζονται στα περίπου 33 δισ. ευρώ, καθώς από τα 164,1 δισ. ευρώ, που ήταν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο του 2014 (157 δισ. ευρώ χωρίς τις καταθέσεις του ΤΕΚΕ και του ΤΠΔ), τα υπόλοιπα σήμερα μόλις και διαμορφώνονται σε 123,9 δισ. ευρώ.

Η αργή επάνοδος των καταθέσεων στις τράπεζες καταγράφεται παράλληλα με τη σημαντική μείωση του χρήματος που διακρατούν οι Ελληνες εκτός τραπεζικού συστήματος – στα λεγόμενα «σεντούκια». Τα χρήματα που κυκλοφορούν εκτός τραπεζικού συστήματος έχουν μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Νοέμβριο του 2017 και συγκεκριμένα από τα 50,5 δισ. ευρώ στα 35,6 δισ. ευρώ. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε στις τράπεζες κυρίως μέσω των αγορών που έκαναν τα φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου (π.χ. σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λπ.) ή ακόμη και για την πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Με τον τρόπο αυτό λειτούργησαν εμμέσως ως τροφοδότης της αύξησης των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Βασικός αντίπαλος στην προσπάθεια των τραπεζών να προσελκύσουν καταθέσεις είναι το Δημόσιο, το οποίο ως «μεγάλος αδερφός» αυξάνει τα έσοδα από την υπερφορολόγηση των πολιτών και την ίδια στιγμή συγκεντρώνει τα διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός των εμπορικών τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τακτικά έσοδα από την άμεση φορολογία ανήλθαν τον 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 στα 18,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 18,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 23,9 δισ. ευρώ από 23,7 δισ. ευρώ πρόβλεψης ανήλθαν τα τακτικά έσοδα από την έμμεση φορολογία, ανεβάζοντας τα συνολικά φορολογικά έσοδα στα 42,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 42 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που αναμένεται να μεταφερθούν στον κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ υπολογίζονται περί τα 4 – 5 δισ. ευρώ και θα αποτελέσουν άλλη μια πηγή αιμορραγίας για τις τράπεζες τους προσεχείς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή