ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό προϋποθέσεις τα ταξίδια των μαθητών στο εξωτερικό

ypo-proypotheseis-ta-taxidia-ton-mathiton-sto-exoteriko-2225860

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.

Η εν λόγω απαγόρευση ορίζεται σε διευκρινιστική απάντηση που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος στα τέλη Νοεμβρίου, ύστερα από σχετικό ερώτημα Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας.

Η εγκύκλιος βασίζεται σε υπουργική απόφαση από τις 6 Μαρτίου 2017. Μιλώντας στην «Κ» αρμόδιες πηγές εξήγησαν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Αυτό προκαλούσε πικρίες μεταξύ των μαθητών. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που έχουν τέτοια προγράμματα περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου, στα οποία  περιλαμβάνονται και ταξίδια στο εξωτερικό.

Επίσης, όπως λέει στο έγγραφό του ο κ. Αγγελόπουλος, «όσον αφορά στο ερώτημα για μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα. Όμως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το υπ. Παιδείας». Αρα, δεν επηρεάζονται οι μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Erasmus.