Θέρμανση τέλη Ιανουαρίου στα hotspots

Θέρμανση τέλη Ιανουαρίου στα hotspots

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ορίζοντα την… άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το ξεχειμώνιασμα στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) σε Λέσβο και Χίο, όπως φαίνεται από την πορεία των εργασιών έως σήμερα. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα ΚΥΤ, όπου διαμένουν τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι από όσο επιτρέπει η χωρητικότητα των δομών. Οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, συγκεκριμένα μόνον το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 196 άτομα, οπότε παρά τις μεταφορές ευάλωτων που πραγματοποιούνται προς την ενδοχώρα δεν μειώνεται δραστικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Τον Δεκέμβριο από τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρθηκαν 900 άτομα, ενώ ανάλογος αριθμός υπολογίζεται να μεταφερθεί και αυτόν το μήνα. Την ίδια στιγμή, στη Μόρια της Λέσβου παραμένουν 5.600 άτομα ενώ χωρούν 2.300.

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας επισκέφθηκε χθες τη Χίο, προκειμένου να επιβλέψει την πρόοδο των εργασιών για την τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων στη ΒΙΑΛ. Ωστόσο, από τους 50 οικίσκους που έφτασαν στο νησί πριν από τις γιορτές για να στεγασθούν όσοι παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, έχουν τοποθετηθεί μόνον οκτώ, ενώ αργά προχωρούν και τα έργα για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με μικρά παιδιά, παραμένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και συνθήκες υγιεινής. Ταυτόχρονα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς θέρμανση και φωτισμό και άλλα σημεία του ΚΥΤ. Οι εργασίες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ για το ξεχειμώνιασμα καθυστέρησαν, εκτός των άλλων, και λόγω των ασφαλιστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για κάποιες ημέρες έπειτα από σχετική προσφυγή του Δήμου Χίου στη Δικαιοσύνη. Ο Δήμος Χίου ζητεί την εκκένωση της ΒΙΑΛ, καθώς η έκταση όπου έχει χτιστεί είναι δημοτική και παραχωρήθηκε με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμο, δεν τηρήθηκαν.

«Φταίει ο δήμος»

Ο κ. Κλάπας σε συναντήσεις του με τον δήμαρχο της Χίου Μανώλη Βουρνούς και άλλους εκπροσώπους των τοπικών αρχών ξεκαθάρισε ότι «οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν», χαρακτηρίζοντας άδικη την προσφυγή του δήμου στη Δικαιοσύνη. «Σαφώς φταίει ο δήμος για τις καθυστερήσεις και την κατάσταση στην παρούσα φάση», τόνισε ο γενικός γραμματέας και κάλεσε τον δήμαρχο να δώσει λύση για το πού θα πάνε οι πρόσφυγες εφόσον κλείσει η ΒΙΑΛ.

«Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ». Οσον αφορά τις εργασίες αναβάθμισης των δικτύων, ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Ο κ. Κλάπας μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί προναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ)στο νησί, προκειμένου να παραμένουν υπό περιορισμό οι μετανάστες που φτάνουν στη Χίο έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου που καταθέτουν. «Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία», τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι το Αίπος (ορεινή περιοχή στη Χίο) δεν αποτελεί λύση, καθώς είναι δύσκολα προσβάσιμο σημείο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή