ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι απαντά το ΓΕΝ για το περιστατικό της φρεγάτας «Ελλη»

ti-apanta-to-gen-gia-to-peristatiko-tis-fregatas-elli-2226054
Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού την αδυναμία εκτέλεσης νηοψίας από τη φρεγάτα «Ελλη» στο τουρκικό αλιευτικό Murat Terzi, κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 26 Μαΐου του 2016.
 
Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας ελέγχου, το πλήρωμα της φρεγάτας κατέγραψε τους ναυτικούς του Murat Terzi να πετάνε στη θάλασσα σάκους. Ομολογείται  ωστόσο ότι η εκτέλεση νηοψίας έγινε εφικτή αρκετές ώρες αργότερα χωρίς να εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα. 
 
Και προστίθεται επίσης πως όταν οι ναύτες του τουρκικού αλιευτικού ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο των δεμάτων που πέταξαν στη θάλασσα, ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για «αλλοιωμένα αλιεύματα». 
 
Η φρεγάτα συνέχισε μετά από αυτά τη συμμετοχή της στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016 στην οποία συμμετείχε προτού λάβει εντολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας να ελέγξει το τουρκικό αλιευτικό.
 
Η πλήρης ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ/ΓΕΝ έχει ως εξής: 
 
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην Άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια ν. Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.
 
Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω Άσκησης.
 
Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας.
 
Η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.
 
Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.
 
Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον Κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην ανωτέρω Άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα.