Διευκρινίσεις για τις εκδρομές στο εξωτερικό

Διευκρινίσεις για τις εκδρομές στο εξωτερικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους της απόφασης για απαγόρευση των εκδρομών των μαθητών στο εξωτερικό δίνει το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται οι πενθήμερες εκδρομές, ενώ επικρίνει μερίδα ΜΜΕ για δημοσιεύματα που στρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ειδικότερα, όπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου, «οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών).

Παρότι η υπουργική απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της Γ΄ Λυκείου στο εξωτερικό. Επίσης, συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Erasmus κ.λπ.), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, διεθνών συνεδρίων, διαγωνισμών και προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, για όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού, η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές. Η απόφαση έχει δημοσιευτεί στις 6 Μαρτίου 2017, και συνεπώς δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για αιφνιδιασμό των σχολείων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκης δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι «οι εκδρομές σχολείων στο εξωτερικό γίνονται κυρίως για να ξενυχτούν τα παιδιά», ενώ στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις ανέφερε (στον ρ/σ Θέμα) πως οι περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν στις εκπαιδευτικές εκδρομές για διασκέδαση (μάλιστα θυμήθηκε περιστατικό από εκδρομή όταν ήταν μαθητής το 1958) και είπε: «Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πηγαίνουν πριν και μετά». Επικριτικός για την απόφαση ήταν ο τομεάρχης Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης ανέφερε στην «Κ» ότι με την απόφαση περιορίζονται σημαντικά οι πόλεις του εξωτερικού όπου μπορούν να γίνουν εκδρομές για εκπαιδευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 396 πενθήμερες εκδρομές από μαθητές της Γ' Λυκείου, εκ των οποίων οι 130 στο εξωτερικό και 266 στην Ελλάδα. Για αμέσως μετά τις γιορτές έχουν προγραμματιστεί 23 πενθήμερες εκδρομές, εκ των οποίων οι 17 στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή