ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχι» πρυτάνεων στη μετατροπή δύο ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο

ochi-prytaneon-sti-metatropi-dyo-tei-se-panepistimio-2226093

Πολλά καίρια και τεκμηριωμένα «όχι» αλλά με τον ήπιο τόνο… Γαβρόγλου, είπαν χθες στον υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις για το εγχείρημά του να μετατρέψει σε πανεπιστήμιο δύο ΤΕΙ. Σε έκτακτη συνεδρίασή της η Σύνοδος Πρυτάνεων δήλωσε αρνητική στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διά της συγχωνεύσεως του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, ενώ έθεσε φρένο στις συνεχείς αλλαγές του συστήματος μετεγγραφών και κατ’ επέκταση στις προωθούμενες μετεγγραφές από τον Φεβρουάριο, και ζήτησε τη συνεχή καταδίκη των περιστατικών βίας (και όχι a la carte).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στη συνεδρίαση ακούστηκαν σαφώς επικριτικά σχόλια για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας ως προς την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ μιλάει για επιλογές με μικροπολιτική στόχευση, ενώ απορριπτική είναι και η θέση της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ανέφερε ότι «η σοβαρότητα του εγχειρήματος της ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων είναι σταθερά ελλειμματικοί, θα προϋπέθετε την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Επιπλέον, θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανάλυση των επιπτώσεων αφενός στην απορρόφηση των αποφοίτων του νέου ιδρύματος από την αγορά εργασίας και αφετέρου στη λειτουργία των άλλων περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

«Η επιχειρούμενη ίδρυση τμημάτων, μέσω της συγχώνευσης τμημάτων ΤΕΙ, συχνά αμφισβητούμενου γνωστικού αντικειμένου για πανεπιστημιακού επιπέδου ίδρυμα, θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία του αποτελέσματος», ανέφερε η Σύνοδος, που είναι αρνητική και για τη σχεδιαζόμενη αυτόματη μεταφορά όλων των σημερινών φοιτητών στα νέα τμήματα πανεπιστημίου και λήψη πτυχίου πανεπιστημίου με το νέο πρόγραμμα, δηλαδή με αυτόματη «αναγνώριση» των μαθημάτων που έχουν διδαχθεί στο τμήμα ΤΕΙ στο οποίο φοιτούν.

Ως προς το προσωπικό των ΤΕΙ, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι «η αυτόματη μετατροπή των θέσεων όλων των καθηγητών ενδιάμεσων βαθμίδων των δύο ΤΕΙ σε καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς καμία κρίση ή άλλη διαδικασία ελέγχου, αποτελεί παραβίαση της ισονομίας σε σχέση με τους καθηγητές πανεπιστημίων, που έχουν κριθεί και διοριστεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά κριτήρια».

Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, η Σύνοδος αποδέχεται «την πάγια εφαρμογή ενός συστήματος που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και θα διασφαλίζει την ποιότητα εκπαίδευσης που οφείλουν να προσφέρουν τα ΑΕΙ».

Τέλος, η Σύνοδος υπενθυμίζει τη σταθερή θέση της ότι «μόνο όταν η καταδίκη κάθε βίαιης πράξης είναι διαρκής, συνεπής και χωρίς προϋποθέσεις από όλες τις πλευρές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία και αυτονόητα την πολιτεία, υπάρχει ελπίδα να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια», τονίζει.