ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποσαφηνίσεις για ν/σ της διαμεσολάβησης

aposafiniseis-gia-n-s-tis-diamesolavisis-2226096

Της αναγκαιότητας του προωθούμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση υπεραμύνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις έντονες αντιδράσεις των δικαστών για τις επικείμενες αλλαγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματικό», επισημαίνοντας ότι αποτελεί «άλμα προς τα εμπρός», καθώς αναμένεται να βελτιώσει «αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία της διαμεσολάβησης η οποία ισχύει από το 2010».

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Κοντονής, είναι η αποφόρτιση των δικαστηρίων αλλά και η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μια ιδιωτική διαφορά.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου, καθώς το περιεχόμενό του αποτελεί προαπαιτούμενο ενόψει της αξιολόγησης, ενώ, όπως επεσήμανε ο υπουργός, η διαμεσολάβηση αποτελεί πανευρωπαϊκή πρακτική.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δικαστών, όπως διατυπώθηκαν από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν δικαστές και δικηγόροι, ενώ διευκρίνισε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

«Δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης», είπε και προσέθεσε ότι «υπάρχουν δομικά λανθασμένες αντιλήψεις και δεν πρέπει όλες οι διαφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια».