Θεσσαλονίκη: «Ναι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση των δύο υπηκόων ΠΓΔΜ

Θεσσαλονίκη: «Ναι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση των δύο υπηκόων ΠΓΔΜ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Άρειο Πάγο προσφεύγουν οι δύο υπήκοοι ΠΓΔΜ που καταζητούνται από τις διωκτικές Αρχές της πατρίδας τους για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι δύο εκζητούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που προηγουμένως γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της γειτονικής χώρας κι έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ενόψει της διαδικασίας αυτής, ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Άρειος Πάγος θα δικαιώσει τους εντολείς του. «Έχουμε 15 λόγους αρνήσεως και άλλους πέντε λόγους ακυρώσεως της κρισιολογούμενης απόφασης του Συμβουλίου» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Πέτερ Βασίλεφ, δικηγόρος των εκζητούμενων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει διαφορετικά την υπόθεση.

Τα δύο πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε εκτέλεση διεθνών ενταλμάτων της Ιντερπόλ, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια στην Κεντρική Ευρώπη. Οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ τους κατηγορούν για «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», κατηγορίες που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εξέτασε την υπόθεση πριν από τις γιορτές και διέκοψε για σήμερα προκειμένου να εκδώσει την απόφαση. Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από σχετικά αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που επικαλέστηκαν λόγους προστασίας των εντολέων τους.

Απευθυνόμενοι στους δικαστές και εξηγώντας τους λόγους που δεν επιθυμούν την έκδοσή τους, οι εκζητούμενοι εξέφρασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- «φόβους για τη ζωή τους», ενώ ισχυρίστηκαν ότι στην πατρίδα τους «δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης». Φέρονται δε να αρνήθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» τη δίωξή τους. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι τους, στις αγορεύσεις έκαναν λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες. Νωρίτερα, την έκδοσή τους είχε προτείνει προς το Συμβούλιο κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Να σημειωθεί ότι οι εκζητούμενοι παραμένουν υπό κράτηση, ενώ -στο μεταξύ- έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή