Από τη Συρία στα Εξάρχεια, τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι…

Από τη Συρία στα Εξάρχεια, τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι…

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ο Heval Nestor και μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας στην ηρωική πόλη του Κομπάνι. Είμαι Ελληνας αναρχικός και θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι κάνει ένας Ελληνας αναρχικός στη Μ. Ανατολή. (…) Είμαι εδώ για όλους τους προφανείς λόγους, να πολεμήσω ενάντια στον φασισμό, να υποστηρίξω την ένδοξη κοινωνική επανάσταση, αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα των καιρών μας. (…) Ενας ακόμα λόγος που ήρθα εδώ ήταν για να θυμίσω στον εαυτό μου αυτά που έχουμε ξεχάσει στην Ευρώπη: τη δύναμη του ένοπλου λαού».

Αυτά είχε δηλώσει σε δημόσιο χαιρετισμό του με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης Κομπάνι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο ένας από τους Ελληνες αναρχικούς που συμμετείχαν στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό Κουρδιστάν. Το βίντεο είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και μαζί με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη άνοιξη στην εφημερίδα «Απατρις» ένας ακόμη Ελληνας «μαχητής», με ψευδώνυμο Heval Odyssev, είχαν ρίξει φως σε μια άγνωστη μέχρι τότε πραγματικότητα: την παρουσία Ελλήνων στις τάξεις του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, που συγκροτήθηκε στη Ροτζάβα της Συρίας, με τη συμμετοχή αναρχικών και κομμουνιστών από την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανάρτηση

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την αποκάλυψη (μέσω ανάρτησης στο Athens Indymedia) ότι στους Ελληνες που συγκρότησαν τον αποκαλούμενο «Επαναστατικό Σύνδεσμο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης» μετείχε και δραστήριο μέλος του «Ρουβίκωνα». «Πριν από αρκετούς μήνες ένας σύντροφος, μέλος της συλλογικότητας, αποφάσισε να ενταχθεί στο Ιnternational Freedom Batallion, έναν απόλυτα εθελοντικό μηχανισμό που ανήκει στη δύναμη των Κουρδικών Μονάδων προστασίας του λαού (YPG) και να πολεμήσει από τις τάξεις του. (…) Η επιλογή του συντρόφου μας δεν μπορούσε παρά να βρει τον σεβασμό και τη στήριξη από τον Ρουβίκωνα. Τιμούμε ολόψυχα την επιλογή του και είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε δίπλα του», ανέφερε κείμενο – χαιρετισμός.

Ο συγκεκριμένος αναρχικός είχε πάρει μέρος σε τέσσερις-πέντε επιθέσεις και ακτιβιστικές ενέργειες του «Ρουβίκωνα» με στόχο τα γραφεία του «Τειρεσία», τα διόδια στο Κιάτο, το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, στο Ιnternational Freedom Batallion μετείχαν συνολικά πέντε-έξι Ελληνες αναρχικοί, γνωστοί από τη συμμετοχή τους σε συλλογικότητες των Εξαρχείων. Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή προ διετίας και σε αυτό το διάστημα πραγματοποιούσαν συχνά «πήγαινε-έλα» μεταξύ της Ελλάδας και του συριακού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ένας απ’ αυτούς (φέρεται να έχει καταγωγή από την Αλβανία) είχε επιστρέψει από τη Ροτζάβα στα Εξάρχεια τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι. «Για αρκετούς μήνες κυκλοφορούσε στην πλατεία με πατερίτσες», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επεισοδιακή επιστροφή

Η ίδια πηγή ενημέρωσης αποκάλυψε ότι η επιστροφή ενός ακόμη Ελληνα «μαχητή» από τη Μέση Ανατολή ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή εξαιτίας ξαφνικού προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε εν πτήσει: «Επέστρεφε αεροπορικώς μέσω Ιορδανίας, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αντιμετώπισε επιληπτική κρίση και ο πιλότος του αεροσκάφους υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Αμμάν προκειμένου να τον αποβιβάσει». Αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η παρουσία των Ελλήνων αναρχικών στα πεδία των μαχών, η συμμετοχή τους σε ένοπλες συγκρούσεις και η πρόσβασή τους σε όπλα και πυρομαχικά αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή