ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση ζητούν οι Δικηγορικοί σύλλογοι

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση ζητούν οι Δικηγορικοί σύλλογοι

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στην Αθήνα για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και σε ανακοίνωσή της ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση με τη σημερινή του μορφή, ή αλλιώς την ουσιαστική του τροποποίηση.

Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (παρέστησαν 58 από τους 63 πρόεδρους των Συλλόγων) παρέστη και απάντησε σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του επίμαχου νομοσχεδίου, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας.

Η Ολομέλεια σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει, κατ΄ αρχάς, ότι «ο χρόνος διαβούλευσης των τριών εργασίμων ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εν μέσω δικαστικών διακοπών, δεν εξασφαλίζει ουσιαστική διαβούλευση και παραβιάζει τον νόμο 4046/2012 περί καλής νομοθέτησης».

Παράλληλα, οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι «προκαλεί κατάπληξη η εισαγωγή του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στην Ολομέλεια έγγραφα στοιχεία ότι, πρόκειται για προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης.

Ακόμη, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών» και τονίζει ότι «αποτελεί θεμελιακό χαρακτηριστικό του θεσμού της διαμεσολάβησης η εκούσια υπαγωγή των μερών σε αυτόν».

Η Ολομέλεια «τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο», καθώς μάλιστα «εισάγεται σε αδικαιολόγητα εκτεταμένο εύρος διαφορών και μάλιστα προβλέπει αυξημένο κόστος για τους πολίτες».

Επίσης, αναφέρει η Ολομέλεια, ότι «παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο (βλ. απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης της 14ης Ιουνίου 2017) και δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς θέτει δυσανάλογο εμπόδιο για την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας (Σύνταγμα 8 και 20 και Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 6)» και προσθέτει ότι «η νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική».

Η Ολομέλεια καταλήγει ότι θεωρεί «επιβεβλημένη την απόσυρση του νομοσχεδίου με τη σημερινή του μορφή, άλλως την ουσιαστική του τροποποίηση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ