Πάπας υπέρ Ιταλίας, Γερμανίας και Ελλάδας για μετανάστες

Πάπας υπέρ Ιταλίας, Γερμανίας και Ελλάδας για μετανάστες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευχαριστίες του προς την Ιταλία και την Ελλάδα εξέφρασε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας που ο ίδιος απευθύνει κάθε χρόνο προς τους πρέσβεις των κρατών του κόσμου στις αρχές του νέου έτους.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ελευθερία μετακίνησης, στην οποία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα που έχει κάποιος να αφήσει τη χώρα του και να επιστρέψει εκεί, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου» δήλωσε ο Φραγκίσκος ως προς την έννοια της μετανάστευσης. Ο ίδιος ευχαρίστησε τα κράτη που «κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά τους» και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην Ιταλία, η οποία «έχει δείξει μια ανοικτή και γενναιόδωρη καρδιά και έχει προσφέρει ελπιδοφόρα παραδείγματα ένταξης». Παράλληλα, ο Πάπας δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και η Γερμανία.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος κάλεσε όλα τα έθνη να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο λόγω της απειλής πυρηνικής σύγκρουσης. «Είναι υψίστης σημασίας να βρούμε νέους τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις τωρινές συγκρούσεις και να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την κορεατική χερσόνησο και τον κόσμο» δήλωσε, ενώ επέμεινε στην αναγκαιότητα της λύσης δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και ζήτησε από όλα τα κράτη να σεβαστούν το status quo της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Πάπα, οι σημερινοί ηγέτες μπορούν να διδαχθούν δύο μαθήματα από τις στάχτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Πρώτον, «η νίκη δεν συνίσταται στο να ταπεινώνεις έναν ηττημένο αντίπαλο» και, δεύτερον, «ο πόλεμος δεν αποτρέπεται από το δίκαιο του φόβου, αλλά από τη δύναμη της ήρεμης ευθυκρισίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή