Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη της νέας διαδικασίας χορήγησης των επτά τηλεοπτικών αδειών. Το θέμα συζητείται αύριο το πρωί, σε διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας το «πάγωμα» της διαδικασίας τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί – Antenna, Alpha, Star, ΣΚΑΪ. Οι προσφεύγοντες θέτουν, μεταξύ άλλων, ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομικού πλαισίου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, ζητούν να «παγώσει» η υπ’ αριθμόν 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως και δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής που αφορούν «τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος».

Στις προσφυγές τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις αντίκεινται στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην τιμή εκκίνησης –35 εκατομμύρια ευρώ– για κάθε δημοπρατούμενη τηλεοπτική άδεια.

Οπως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες, η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολικά υψηλή και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία, όπως τονίζουν, εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Πριν από περίπου ένα χρόνο (13.1.2017) η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε δημοσιεύσει στο ακροατήριο την απόφαση με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός κατά πλειοψηφία ο νόμος Παππά για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης (4339 του 2015) στο σκέλος που έδωσε την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας (άρθρο 2 του νόμου) διότι παραβίασε τη συνταγματική διάταξη (άρθρο 15 του Συντάγματος) που προβλέπει ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί η όλη διαδικασία και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή