Η επιτροπή προσφυγών και οι 8 Τούρκοι

Η επιτροπή προσφυγών και οι 8 Τούρκοι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Ιανουαρίου 2018 η δικαστικός Ευγενία Μυλωνοπούλου ζήτησε να εξεταστεί κώλυμά της και να απόσχει από τη σύνθεση της 7ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό το αίτημα διεθνούς προστασίας ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Ο λόγος; Η ίδια, ως πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, εξετάζει αυτές τις ημέρες και την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης κατά της χορήγησης ασύλου σε άλλον Τούρκο αξιωματικό που κατέφυγε στην Ελλάδα με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», δεν έχει συζητηθεί ακόμη το αίτημα της κ. Μυλωνοπούλου από την 7η Επιτροπή Προσφυγών. Οπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς, τα υπόλοιπα δύο μέλη της επιτροπής –μαζί με ακόμη έναν αναπληρωματικό– θα κληθούν μέσα στο επόμενο διάστημα να το κρίνουν.

Σε κοινή δήλωσή τους χθες, 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας διερωτώνται «εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού». Ακόμη, διερωτώνται για πιθανή ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων. Η τοποθέτηση δικαστικών στις επιτροπές προσφυγών που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις υποθέσεις ασύλου είχε προκαλέσει συζητήσεις και στο παρελθόν. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει όμως ότι δεν τίθεται ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, στη σχετική απόφασή του ανέφερε ότι «διασφαλίζεται η αρχή της αμεροληψίας, δοθέντος ότι οι επιτροπές έχουν την ιδιότητα τρίτου σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη και δεν εκπροσωπούν τη διοίκηση». Ακόμη προσέθετε τα εξής: «Δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι δικαστές που μετέχουν στη σύνθεση των επιτροπών θα μετάσχουν ενδεχομένως μελλοντικά στη σύνθεση των διοικητικών εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων, με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των εν λόγω επιτροπών».

Ωστόσο, τώρα, με αφορμή των υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, για πρώτη φορά δοκιμάζεται στην πράξη ο τρόπος σύνθεσης και λειτουργίας των επιτροπών προσφυγών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, ο φάκελος καθενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών μπορεί να εξετάζεται ξεχωριστά, όμως πρόκειται για ανθρώπους που εμπλέκονται στην ίδια ακριβώς υπόθεση. Οι επιτροπές προσφυγών συγκροτούνται για τριετή θητεία (η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία φορά) και απαρτίζονται κατά πλειοψηφία από εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς (δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων). Το τρίτο μέλος κάθε επιτροπής υποδεικνύεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά είναι βάσει νόμου ανεξάρτητο από αυτή και από τη διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή