Παραδόθηκαν στην Ελλάδα τα οστά των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων»

Παραδόθηκαν στην Ελλάδα τα οστά των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των ταυτοποιηθέντων οστών, των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην ακταιωρό «ΦΑΕΘΩΝ», προσπαθώντας να αποκρούσουν τα τουρκικά πυρά στην περιοχή της Τυλληρίας, το 1964.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Σήμερα έχουμε ιερό και εθνικό συναπάντημα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υποδεχθούμε τα οστά των αδελφών μας, που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964.

Ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη. Μία υποχρέωση που αναλάβαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με εντολή του Πρωθυπουργού, να παύσει ο φάκελος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» να χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητος» και οι ήρωες «ανύπαρκτοι».

Υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την προστασία των ομοεθνών μας Κυπρίων και αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στους αγωνιστές που εκπλήρωσαν με την υπέρτατη θυσία, το διαχρονικά ιερό καθήκον μας, της προάσπισης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέδειξαν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε, Δημήτριος Μητσάτσος και το πλήρωμα της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ήταν νέα παιδιά με αγάπη για την πατρίδα. Στη δίνη και την επερχόμενη καταστροφή, οι ναυτικοί μας, γαλουχημένοι με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας μας, προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Έθνους.

Ουδείς εγκατέλειψε το πλοίο του, τον κυβερνήτη του, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου. Ο κυβερνήτης έπεσε τελευταίος στη θάλασσα. Προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Στάθηκαν στις επάλξεις του χρέους και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού, αναδεικνύοντας το ελληνικό μεγαλείο ψυχής».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή