Υπερπτήση σε χαμηλό ύψος στη νησίδα Ζουράφα

Υπερπτήση σε χαμηλό ύψος στη νησίδα Ζουράφα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερπτήση στη Ζουράφα, μια νησίδα η οποία βρίσκεται στο μέσον μεταξύ Σαμοθράκης και των τουρκικών ακτών στην Ανατολική Θράκη, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι (13.33) τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235. Πέρα από το πολύ χαμηλό ύψος της υπερπτήσης (μόλις 30 μέτρα), το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραβίασης είναι η περιοδικότητά της. Κατά καιρούς οι Τούρκοι είτε πετούν πάνω από τη νησίδα είτε παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα με τρόπο ο οποίος πρακτικά αμφισβητεί την επιρροή στη χάραξη των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (προφανώς σε όφελος της γείτονος).

Αμέσως μετά τη χθεσινή υπερπτήση το τουρκικό CN-235 στράφηκε άμεσα ξανά προς τα ανατολικά, συνεχίζοντας την πορεία του.

Η γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων ημερών (ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο η δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική) δεν θεωρείται περίεργη από το ΓΕΕΘΑ, καθώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν την καθιερωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου τριμήνου. Ως εκ τούτου στην Αθήνα θα παρακολουθείται με ενδιαφέρον η τουρκική δραστηριότητα μέχρι και την Παρασκευή, όταν οι ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Παραβιάσεις – παραβάσεις

Χθες, καταγράφηκαν 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών από δύο F-16, τρία CN-236 και τρία ελικόπτερα, στις περιοχές όπου εξελίσσεται η επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Ανατολικά της Ρόδου.

Στις δύο περιοχές πλέουν και ομάδες πλοίων του τουρκικού ναυτικού, τα οποία συμμετέχουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα τουρκικά πλοία κινούνται σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, πάντα εντός διεθνών υδάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή