Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για νέες επιβαρύνσεις στην τσέπη των καταναλωτών λόγω των αυξήσεων στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με αυτούς, η απελευθέρωση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ έχει ήδη φέρει αυξήσεις στις χονδρικές τιμές πολλών και πολύ διαδεδομένων φαρμάκων, οι οποίες –σε ακραίες περιπτώσεις– φτάνουν έως και το 200%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ένα αναλγητικό σιρόπι για παιδιά είχε τον Δεκέμβριο του 2016 χονδρική τιμή 0,81 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2017 2,45 ευρώ. Η τιμή γνωστού σκευάσματος για το στομάχι αυξήθηκε κατά 27,6%, ενώ κατά 48,65% αυξήθηκε η τιμή γνωστού αναλγητικού (από 1,48 ευρώ σε 2,20 ευρώ).

Συχνά οι αυξήσεις αυτές δεν φτάνουν στους καταναλωτές, καθώς τις «απορροφούν» οι φαρμακοποιοί. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σημειώνεται ότι με βάση υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, στην εξωτερική συσκευασία τους αναγράφεται μία ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, η οποία αν και δεν είναι υποχρεωτική, στην πράξη «δεσμεύει» τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα όμως με τους φαρμακοποιούς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές που αναγράφονται είναι μικρότερες της χονδρικής.

Προκειμένου να «δικαιολογήσει» τις αυξήσεις στους καταναλωτές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε ενημερωτικό έντυπο, καλώντας τα φαρμακεία-μέλη του να το διανείμουν στο κοινό. Στο έντυπο γίνεται λόγος για «εκτίναξη» των τιμών καθημερινής χρήσης φαρμάκων, η οποία «επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πράγμα που αφήνει αδιάφορους όλους όσοι μέχρι σήμερα διατείνονταν ότι με την απελευθέρωση, οι τιμές λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν». Ο ΦΣΑ ενημερώνει ότι οι τιμές καθορίζονται πλέον από τις φαρμακευτικές εταιρείες και χαρακτηρίζει τις ενδεικτικές, αναγραφόμενες στις συσκευασίες, λιανικές τιμές ως παραπλανητικές.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων. Υπενθυμίζεται ότι αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη θέσπιση υποχρεωτικού ελάχιστου χρόνου εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις. Ο ΠΦΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βάζει τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο και προειδοποιεί ότι «η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις και θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή