Ψηφιακό μητρώο πολιτών κατά πλήθους πιστοποιητικών

Ψηφιακό μητρώο πολιτών κατά πλήθους πιστοποιητικών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να βάλει τέλος στην υποχρέωση του πολίτη να αποδείξει ποιος είναι, με την προσκόμιση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, υπόσχεται το μητρώο πολιτών, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 θα λειτουργήσει το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, το μητρώο πολιτών, το οποίο θα διασυνδέει 1.036 υπηρεσίες ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Ετσι, ο πολίτης δεν θα είναι πλέον αναγκασμένος να προσφεύγει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ για να λάβει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λπ., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, «βασικές στοχεύσεις του νέου συστήματος είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς και ο περιορισμός της περιττής γραφειοκρατίας με μείωση των υπογραφών και, προοπτικά, με την απαλοιφή της υποχρέωσης του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες. Το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα». Το μητρώο πολιτών συνδέεται επίσης με τη στρατηγική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Για να γίνει όμως το πέρασμα στη νέα υπηρεσία και προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες μετάπτωσης των πληροφοριακών δεδομένων από τα αντίστοιχα εν λειτουργία πληροφοριακά συστήματα των δήμων, θα πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη (πέντε εργάσιμες) προγραμματισμένη διακοπή των εργασιών ηλεκτρονικής καταχώρισης και επεξεργασίας στοιχείων δημοτολογίου/ ληξιαρχείου, από την Παρασκευή 12/1/2018 και ώρα 15.00 μέχρι τη Δευτέρα 22/1/2018, με την έναρξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών και με πέρασμα πλέον στο νέο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, όλες οι κατά τόπους υπηρεσίες ληξιαρχείου των δήμων θα διακόψουν τις εργασίες ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος ληξιαρχικών πράξεων του υπουργείου Εσωτερικών την Τρίτη 16/01/2018 και ώρα 15.00. Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, καταργείται η εκτύπωση ληξιαρχικών πράξεων και η σύνταξή τους θα γίνεται στα χειρόγραφα βιβλία των ληξιαρχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή