Τοπ προορισμός τα Καλάβρυτα στις γιορτές

Τοπ προορισμός τα Καλάβρυτα στις γιορτές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Εξαιρετική δυναμική αναπτύσσει φέτος η περιοχή των Καλαβρύτων με τους επισκέπτες να καταφθάνουν κατά χιλιάδες, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» o δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, «καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου εκτιμάμε ότι οι επισκέπτες έφθασαν τις 50.000, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την περιοχή μας σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τον χειμώνα».

Oσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, ο δήμαρχος τονίζει ότι «έπαιξε καταλυτικό ρόλο η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών». Οπως εξηγεί ο Γιώργος Λαζουράς, «έχει μειωθεί κατά πολύ η χρονική απόσταση Αθήνας – Καλαβρύτων, αφού ο κάτοικος της πρωτεύουσας χρειάζεται τώρα δύο ώρες και 15 λεπτά για να φθάσει στα Καλάβρυτα, όταν τα προηγούμενα χρόνια το ταξίδι διαρκούσε περισσότερο από τρεις ώρες». Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «συνέβαλαν η πολύ καλή οργάνωση του χιονοδρομικού κέντρου, η ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου ποσοστού των επισκεπτών, αλλά και οι προσπάθειες του δήμου». Σημαντικός αριθμός επισκεπτών παραμένει στα Καλάβρυτα για μία ημέρα και είναι κυρίως αυτοί που θέλουν να απολαύσουν το ταξίδι με τους νέους συρμούς του οδοντωτού σιδηροδρόμου.

Ομως τα οφέλη δεν είναι μόνο για την πόλη των Καλαβρύτων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Οπως λέει ο δήμαρχος, πολλοί επισκέπτες διαμένουν σε καταλύματα που λειτουργούν σε κοντινές περιοχές –Κλειτορία, Δάφνη, Βλασία κ.ά.–, ενώ γευματίζουν σε γραφικές ταβέρνες στη Ζαχλωρού, στο Σκεπαστό, στην Κλειτορία, στο Σπέρχο και στους Λουσούς. Αλλωστε, οι επισκέπτες δεν περιορίζουν τη διαμονή τους στα Καλάβρυτα, αλλά επισκέπτονται και τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, το Πλατανόδασος στο Πλανητέρο, το Κλήμα του Παυσανία, οι πηγές του ποταμού Λάδωνα, τα ύδατα Στυγός κ.ά. Επίσης, τις ιστορικές μονές της Αγίας Λαύρας, του Μεγάλου Σπηλαίου και της Παναγίας Μακελλαριάς, καθώς και το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας.

Οσον αφορά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από την αύξηση των επισκεπτών, ο Γιώργος Λαζουράς λέει ότι «με κορωνίδα το χιονοδρομικό κέντρο κινείται όλη η αγορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται πολύ σημαντική βοήθεια για την τοπική οικονομία».

Νέοι αναβατήρες

Σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο, ο κ. Λαζουράς αναφέρει ότι «αυτό που θέλουμε είναι η αντικατάσταση των παλαιών αναβατήρων με νέους». Το κόστος της αντικατάστασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «υπολογίζεται σε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και αγωνιζόμαστε ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ». Μάλιστα, αυτό το ζήτημα το έθεσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε ιδιωτικά το χιονοδρομικό κέντρο τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο είναι δημοτική επιχείρηση, μετατρέπεται σε ένα θεματικό πάρκο, με υπηρεσίες που επεκτείνονται στην εστίαση, στις βόλτες στο δάσος, στη συνεργασία με τους ξενοδόχους κ.ά. Παράλληλα, έχουν προστεθεί νέες πίστες για άτομα που απλά θέλουν να κάνουν βόλτα στο χιόνι, είτε με έλκηθρα είτε με μηχανοκίνητα μέσα σε σχεδιασμένα μονοπάτια. Αλλωστε, η δυναμικότητα του χιονοδρομικού κέντρου φάνηκε την περίοδο των εορτών, καθώς εκτιμάται ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 20.000, αφού ο καιρός στάθηκε σύμμαχος, λόγω των χιονοπτώσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή