Η ανακαινισμένη οικία Παλαμά εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο στην Πάτρα

Η ανακαινισμένη οικία Παλαμά εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο στην Πάτρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου σπιτιού, όπου ήλθε στη ζωή ο ποιητής το 1859. Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα πρωτοστατήσει στην τελετή με συμβολική σημασία για την πολιτιστική μας παρακαταθήκη. Η κατοικία επί της οδού Κορίνθου στο κέντρο της Πάτρας, αγοράστηκε και ανακαινίστηκε χάρις στη μεγάλη προσφορά του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αθανάσιου Στεφανόπουλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη.

Με αφορμή τα εγκαίνια ο ευεργέτης εξήγησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση: «Δεν συνηθίζω τις εξομολογήσεις, είναι όμως απαραίτητο να εξηγήσω το κίνητρό μου, για την αποκατάσταση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα», ανέφερε ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος. «Στην εφηβεία μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη ζωή και το έργο του ποιητή. Oταν λοιπόν έμαθα, πριν από κάποιο καιρό, ότι το πατρικό του σπίτι έμενε κλειστό και παραμελημένο δεν χρειάστηκε πολύ για να πάρω τις αποφάσεις μου. Το εφηβικό συναίσθημα, το απωθημένο, αφυπνίστηκε μέσα μου ως χρέος».

«Με τη συνεργασία άξιων και ευαίσθητων ανθρώπων αναστηλώσαμε το οίκημα και του δώσαμε μια δεύτερη ζωή. Σκεφτήκαμε πως το εγχείρημά μας δεν πρέπει να αρχίζει και να σταματά στον ποιητή αλλά να αποκτήσει ευρύτερο περιεχόμενο. Aλλωστε, ο ίδιος ο Παλαμάς συνομιλούσε με τους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού του, μετείχε στα πράγματα της χώρας, ήταν ανοιχτός σε ιδέες, ρεύματα και γεγονότα. Εκτιμήσαμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και με το σπίτι του. Να είναι ανοιχτό στους ανθρώπους, στις ιδέες και στο μέλλον να αποτελέσει καταλύτη για αναζητήσεις και πραγματική πρόοδο. Εκείνη που θα επιτρέψει στη γενέτειρα πόλη του και ιδιαίτερα στους νέους να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ένα τεράστιο άλμα προς τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουν» είπε ο κ. Στεφανόπουλος

Η αγορά του σπιτιού έγινε το 2014 και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής, τις οποίες ανέλαβαν ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος που είναι μέλη του Δ.Σ. της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Το σπίτι ανακατασκευάστηκε στα μέσα του 2016 κατ’ ομοίωση του αρχικού κτιρίου και με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του. Στο ισόγειο βρίσκονται το εκθετήριο και η προτομή τού Κωστή Παλαμά. Υπάρχουν μια μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου, διάφορα χειρόγραφα του ποιητή και μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο ποιητής, ενώ στο ενιαίο μεγάλο δωμάτιο θα λειτουργήσει ψηφιακό μουσείο. Στο πίσω μέρος του σπιτιού είναι το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά. Ενα από τα δωμάτια έχει διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη, στο οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του Ιδρύματος «Κωστή Παλαμά» και εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή