Νέα παράταση σε επίδομα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο δώρο στους εξεταστές υποψηφίων οδηγών δίνει μέσω του πολυνομοσχεδίου το υπουργείο Υποδομών, παρατείνοντας για ακόμη μία φορά την προθεσμία παροχής του επιδόματος για την παρουσία τους στις εξετάσεις. Οι εξεταστές (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι των Περιφερειών και σε ένα μικρό ποσοστό του υπουργείου Υποδομών) πρόκειται να συνεχίσουν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα των 240 ευρώ έως τις 30 Απριλίου 2018, με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εξεταστές είχαν οδηγήσει σε χάος το σύστημα χορήγησης διπλωμάτων, καθώς μετά την κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, προχώρησαν σε πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντά τους. Υπό το βάρος του «παγώματος» των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε αναδρομική παροχή του επιδόματος το οποίο σε πρώτη φάση αφορούσε το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2017. Τον Μάιο, ωστόσο, προχώρησε σε εκ νέου παράταση χορήγησης του επιδόματος μέχρι τέλος του έτους. Προχθές, το υπουργείο Υποδομών με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εξεταστές θα λαμβάνουν το επίδομα έως το τέλος Απριλίου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου 2018 θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, χωρίς ωστόσο το υπουργείο Υποδομών να παρουσιάζει κάποιο προσχέδιο του νέου συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα προβλέπει τη διενέργεια εξετάσεων εντός του ωραρίου απασχόλησης των εξεταστών στις υπηρεσίες τους και όχι μετά τη λήξη του, γεγονός που έως τώρα δικαιολογούσε την καταβολή του παραπάνω επιδόματος.

Πάντως, αβέβαιο παραμένει το τι θα γίνει μετά την 30ή Απριλίου, καθώς πέραν του ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί το νέο σύστημα, δεν αποκλείεται οι εξεταστές να προχωρήσουν σε νέα αποχή μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν τη δημιουργία ξεχωριστού σώματος εξεταστών, ωστόσο όπως διαφαίνεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στη διατήρηση των υφιστάμενων εξεταστών, οι οποίοι θα διενεργούν τις εξετάσεις εντός του κανονικού τους ωραρίου ώστε να μη δικαιούνται το παραπάνω επίδομα.

Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία προετοιμασία για το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει, μόνο θεωρητικώς προς το παρόν, τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΣΕΟ) που κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης. «Από παράταση σε παράταση, η πιστοποίηση των υποψηφίων οδηγών άγεται και φέρεται ως μία πράξη ανάξια και αναγκαία μόνο για ένα επιπλέον επίδομα που θα συμπληρώνει το μνημονιακό μισθό των υπαλλήλων εξεταστών» αναφέρει ο ΣΕΟ σε ανακοίνωσή του. Οι εκπαιδευτές υπενθυμίζουν ότι το ισχύον σύστημα εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίων οδηγών είναι «πανάθλιο» και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης κατάργησής του και την ανάγκη αντικατάστασής του με έναν νέο τρόπο πιστοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή