Αντιδρούν για τη διαμεσολάβηση

Αντιδρούν για τη διαμεσολάβηση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις από δικαστές, δικηγόρους και επιστημονικούς φορείς προκάλεσε ακόμη μία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία στον ευαίσθητο και θεσμικό χώρο της Δικαιοσύνης. Οι διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, δηλαδή της επίλυσης σειράς αστικών διαφορών εκτός δικαστηρίων, επικρίθηκαν ως άστοχες αλλά και με προχειρότητα φτιαγμένες, στη λογική των ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής για την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων για την τρίτη αξιολόγηση.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ζητούμενο πολλών ετών, που νομοθετήθηκε τώρα ως υποχρεωτική διαδικασία για σειρά υποθέσεων – το σύνολο σχεδόν των αστικών διαφορών, περιλαμβάνεται στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο μαζί με άλλες ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία να είναι υποχρεωτική η προσφυγή των πολιτών σε διαμεσολάβηση είναι κατ’ αρχήν σωστή και επιβεβλημένη, για να μπορέσει να αναπνεύσει η Δικαιοσύνη από τον όγκο χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων και να επιλυθούν σε σύντομο χρόνο οι διαφορές των πολιτών.

Προχειρότητα

Επικρίνεται, όμως, κυρίως για τον τρόπο που νομοθετήθηκε, καθώς προβάλλονται και από δικαστές και από δικηγόρους θέματα πρόχειρων προσεγγίσεων στις νέες διατάξεις, έτσι ώστε «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να απειλεί όχι απλώς να μη μεταρρυθμίσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης αλλά και να τον υπονομεύσει αποφασιστικά», όπως αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση του επιστημονικού φορέα για την προώθηση μορφών εξωδικαστικής επίλυσης, με πρόεδρο τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο.

Πάντως, η ρύθμιση για υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση για το σύνολο σχεδόν των αστικών διαφορών επικρίνεται όχι μόνον για νομοθέτηση χωρίς μελέτη, αλλά και για το προβλεπόμενο υψηλό κόστος που θα πληρώνουν οι προσφεύγοντες πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως εξήγησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, «δεν αποκλείεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη», καθώς αν αποτύχει η διαμεσολάβηση, οι πολίτες θα πηγαίνουν στα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή