Σχινιάς: Απρακτη έφυγε η μπουλντόζα

Σχινιάς: Απρακτη έφυγε η μπουλντόζα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να αναλάβει δράση, όπως αναμενόταν, έφυγε χθες η μπουλντόζα από την παραλία του Σχινιά. Την κατεδάφιση της πρώτης από τις πέντε παράνομες ταβέρνες προσπάθησε να εμποδίσει ομάδα πολιτών, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη. Εν τω μεταξύ, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος συγκαλεί αύριο σύσκεψη για το θέμα με σκοπό, όπως εξηγεί, όχι να εμποδίσει τις κατεδαφίσεις αλλά να αναζητηθεί το ενδεχόμενο χωροθέτησης νόμιμων δραστηριοτήτων στην ίδια περιοχή. Ολα αυτά, όσο εκκρεμεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (που είναι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς) έφθασε χθες το πρωί στην παραλία του Σχινιά για να συναντήσει τη γνώριμη σε αυτές τις περιπτώσεις εικόνα: Πολίτες (πιθανότατα εργαζόμενοι στην υπό κατεδάφιση ή στις άλλες παράνομες ταβέρνες) είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς με σκοπό να την εμποδίσουν. Στο σημείο βρισκόταν και μικρή αστυνομική δύναμη, η οποία παρέμεινε χαρακτηριστικά αμέτοχη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν δέχθηκε να μεταθέσει την κατεδάφιση, ενόψει της σύσκεψης που συγκάλεσε ο κ. Φάμελλος, καθώς σε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν (αναβολή κατεδαφίσεων σε καταυλισμό τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο) η Υπηρεσία βρέθηκε να διώκεται δικαστικά. Τελικώς έπειτα από συζητήσεις με τους μισθωτές της υπό κατεδάφιση ταβέρνας ξεκίνησε η εκκένωση του κτιρίου από τον εξοπλισμό του, με σκοπό η κατεδάφιση να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος με κατεπείγον έγγραφό του ζήτησε χθες από όλους τους εμπλεκομένους να συμμετάσχουν αύριο Τετάρτη σε σύσκεψη στο υπουργείο με θέμα «την κατεδάφιση των ταβερνών της παραλίας Σχινιά-Μαραθώνα και την τυχόν μετεγκατάσταση των υφιστάμενων επιχειρήσεων». Ο υπουργός αρνείται, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι με τον τρόπο επιχειρείται ακόμα μία αναβολή στις κατεδαφίσεις. «Με δεδομένο ότι οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, η σύσκεψη έχει ως στόχο να δούμε αν υπάρχει νόμιμη βάση για άλλες δραστηριότητες στην περιοχή», λέει στην «Κ». «Θέλουμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα αυτοί που έχουν τις ταβέρνες να συμμετέχουν στα “κέντρα εξυπηρέτησης λουομένων” που προβλέπονται από το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου, ώστε να τους δοθεί μια άλλη επαγγελματική διέξοδος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμα ορίσει τι ακριβώς θα είναι τα «κέντρα» αυτά, αλλά υπάρχει μόνο η γενική κατεύθυνση ότι πρόκειται για μικρές κατασκευές εν είδει καντίνας. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί η πολιτεία να θέλει να ανοίξει μια νέα «κερκόπορτα» στο εθνικό πάρκο και δεν προχωρά απλά στην απομάκρυνση των επιχειρήσεων και στην κατάργηση του παραλιακού δρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή