Εν δυνάμει παράνομες πληρώσεις θέσεων στην κρατική μηχανή

Εν δυνάμει παράνομες πληρώσεις θέσεων στην κρατική μηχανή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη παρανομία ενδέχεται να οδηγηθούν τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες, πολλές θέσεις ευθύνης στη διοίκηση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις διαδικασίες που ακολουθεί η αρμόδια επιτροπή του ΑΣΕΠ, σε εφαρμογή του ν. 4369/2016 και έγκειται σε όρο της προκήρυξης θέσεων ευθύνης γενικών διευθυντών (ΔΙΔΑΔ/Φ. 35.47/2299/12132, 21.04.2017) καθώς και των εν συνεχεία ακολουθούμενων σχετικών προκηρύξεων από τα υπουργεία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού «καταρτίζει, για κάθε προκηρυσσόμενη θέση, πίνακα με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων του άρθρου 85 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει, οι οποίοι καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης». Ο όρος, «για κάθε προκηρυσσόμενη θέση, πίνακα με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων», σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, είναι αυθαίρετος και δεν προκύπτει από το ν. 4369/2016. Εχει δε ως αποτέλεσμα να αποκλείει μεγάλο αριθμό υποψηφίων από το κρίσιμο σκέλος της αξιολόγησης μέσω της δομημένης συνέντευξης. Ετσι, αντί να αξιολογηθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων, και στη συνέχεια να επιλεγεί ο πιο υψηλά μοριοδοτούμενος, αξιολογούνται οι πρώτοι πέντε που πετυχαίνουν την υψηλότερη μοριοδότηση στα τυπικά προσόντα και στην εμπειρία. Κι αυτό διότι, στις μεταβατικές διατάξεις του ίδιου νόμου, δεν υπάρχει καμία αναφορά της βάσης του πενταπλάσιου, δηλαδή η έκφραση «για κάθε προκηρυσσόμενη θέση…».

Συγκεκριμένα, το άρθρο 30 του ν. 4369/2016 αναφέρει ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου καταρτίζεται πίνακας με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων με την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων…». Η ρύθμιση όμως αυτή είναι αόριστη, πρόχειρη και ανεφάρμοστη. Τα αναλογικά αριθμητικά επίθετα, όπως και το πενταπλάσιο, σημειολογικά συνδέονται με βάση αναφοράς που στην εν λόγω περίπτωση δεν υπάρχει στο κείμενο του νόμου και ως εκ τούτου είναι ασαφές και απροσδιόριστο.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι πως η ασαφής ρήση του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, με τη κακή χρήση της από τη Γενική Διευθύνση Προσωπικού του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την ερμηνεία της από το ΑΣΕΠ, ενδέχεται να δημιουργήσει στο μέλλον μία σειρά παράνομων αποφάσεων στην κρατική μηχανή. Οι 20 θέσεις γενικών διευθυντών που καλύπτονται τώρα σε διάφορα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Οικονομικών κ.λπ.) είναι τριετούς διάρκειας και είναι στο πλαίσιο αξιολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι, όποιος θιγόμενος προσφύγει στο ΣτΕ, θα κερδίσει την υπόθεση. Ηδη, η κυβέρνηση ώς ένα βαθμό έχει αναγνωρίσει την αυθαιρεσία και γι’ αυτό, με νεότερο νόμο (ν. 4509/2017, αρ. 47, παρ. 4) καταργεί το εδάφιο του άρθρου. Ωστόσο, η κατάργηση αυτή δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα και η εν λόγω προκήρυξη πλήρωσης θέσεων συνεχίζει να υλοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή