Ελεγχοι ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο για νοσηλείες και ακριβά παραπεμπτικά

Ελεγχοι ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο για νοσηλείες και ακριβά παραπεμπτικά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στις γνωματεύσεις των αναλώσιμων ειδών που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι, τις νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές και τα «ακριβά» παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις προωθεί ο ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει ήδη ενσωματώσει στην εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές όπως αναλώσιμα είδη διαβήτη, αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά είδη, επιθέματα, σκευάσματα ειδικής διατροφής, οπτικά είδη κ.α. ειδικό σύστημα ελέγχου το οποίο παρακολουθεί εάν ο γιατρός συνταγογραφεί εντός των επιτρεπόμενων ορίων και κανόνων (δαπάνη, ποσότητα, συχνότητα). Σε περίπτωση υπέρβασής τους, ο γιατρός λαμβάνει κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης σχετικό μήνυμα στην οθόνη του υπολογιστή. Ετσι, αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκτελεστεί μία γνωμάτευση, αλλά η σχετική δαπάνη να «κοπεί» στον μετέπειτα έλεγχο με ζημία του παρόχου (φαρμακείο ή άλλο κατάστημα η εταιρεία που εμπορεύεται τα είδη). Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι με την εφαρμογή αυτού του συστήματος να προχωρήσει και στην κατάργηση της ανάγκης θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή γιατρό, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο δίμηνο.

Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο να ελέγχει και ο ίδιος τις υπηρεσίες υγείας που «κατανάλωσε» με πρόσβαση στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας του. Μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να εγγραφεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης και να λάβει έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχει πρόσβαση στον φάκελο. Ο κωδικός αυτός ενεργοποιείται από τον θεράποντα ιατρό του. Ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας, περιέχει όλα τα δεδομένα από τις υπηρεσίες και τις παροχές που έχει λάβει (από το 2013) και συνεχίζει να λαμβάνει ο ασφαλισμένος. Δεν πρόκειται για μία νέα εφαρμογή καθώς η ανάπτυξή του έχει ξεκινήσει από εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο αυτός έχει εμπλουτιστεί και σύντομα πρόκειται να αλλάξει μορφή ώστε να είναι προσβάσιμος και από έξυπνα κινητά και τάμπλετς.

Εως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί και η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των νοσηλειών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές. Οι κλινικές θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες πληροφορίες (διάγνωση, εξετάσεις κ.α.) κατά την έκδοση εισιτηρίου για νοσηλεία του ασφαλισμένου, αλλά και κατά την έκδοση του εξιτηρίου. Σε πραγματικό χρόνο γιατροί της ανάλογης με την νόσο του ασφαλισμένου ειδικότητας θα ελέγχουν από τον ΕΟΠΥΥ αυτές τις πληροφορίες. Με την έκδοση του εξιτηρίου θα συμφωνείται από τις δύο πλευρές το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο που πρέπει να χρεωθεί στον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμη την προκήρυξη για την πρόσληψη 135 γιατρών και 80 φαρμακοποιών που θα υποστηρίζουν τον real time έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο σχεδιάζεται να επεκταθεί και κατά την έκδοση ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή