Νόμιμη η εκ νέου κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Νόμιμη η εκ νέου κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η νέα σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού. Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίκληση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής του Διοικητικού Εφετείου με την οποία ανεστάλη η χορήγηση του ασύλου, ενώ επισημαίνεται ότι λόγω της ατομικής του συμπεριφοράς, «όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα», ο Τούρκος αξιωματικός «συνιστά για τη διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην ισχύουσα προσωρινή διαταγή αναστολής του ασύλου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου επισημαίνει ότι «μετά την έκδοσή της, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει η χορήγηση ασύλου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό, λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου που απαγορεύει την έκδοσή του στην Τουρκία δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της ΕΣΔΑ, ενώ απορρίπτεται και ο ισχυρισμός των συνηγόρων του για συμπλήρωση του 18μηνου ανώτατου ορίου κράτησης.

Τέλος, το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση των συνηγόρων του για υποχρεωτική διαμονή του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία υπό αστυνομική επιτήρηση με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης». Οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού χαρακτηρίζουν παράνομη και αυθαίρετη την κράτησή του, ενώ για τους ίδιους λόγους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή