Οδοφράγματα στη Χίο, για τους οικίσκους

Οδοφράγματα στη Χίο, για τους οικίσκους

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανταρτοπόλεμο εξελίσσεται το «ξεχειμώνιασμα», η προσπάθεια δηλαδή επέκτασης του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη ΒΙΑΛ στη Χίο, ώστε να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στον χειμώνα. Ομάδα κατοίκων κυρίως από τις κοντινές περιοχές έχει αποκλείσει τον δρόμο από την προηγούμενη εβδομάδα εμποδίζοντας την πρόσβαση στη δομή. Εκτός από τις εργασίες επέκτασης παρεμποδίζεται και η ίδια η λειτουργία της υφιστάμενης δομής, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων και δεν αδειάζουν οι χημικές τουαλέτες όπου χρησιμοποιούνται εντός της ΒΙΑΛ, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να κινηθεί νομικά προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση εντός της δομής όπου παραμένουν 1.600 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που αντέχουν οι υφιστάμενες υποδομές. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη λόγω των κακών συνθηκών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξεταστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χρήση της ΒΙΑΛ. Πρόκειται για την εκδίκαση της δεύτερης προσφυγής δεδομένου ότι η πρώτη απορρίφθηκε από το δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και δόθηκε το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών.

Ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε χθες στην «Κ» ότι δεδομένης της κατάστασης που έχει προκύψει με τον αποκλεισμό του δρόμου από κατοίκους της Χίου, «δεν θα μπορέσουν να τοποθετηθούν τα κοντέινερ έως τις 20 Ιανουαρίου», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να παραμένουν σε σκηνές χωρίς τις ελάχιστες παροχές, ενώ η θερμοκρασία έχει κατέβει αισθητά και οι βροχές είναι έντονες. Παράλληλα, ακόμα και στους 28 οικίσκους που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικόπεδο παραπλεύρως της ΒΙΑΛ, δεν έχουν μεταφερθεί οι οικογένειες που προορίζονταν να στεγαστούν καθώς δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης και ηλεκτρικού.

«Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει την υπομονή τους γιατί η δύσκολη αυτή κατάσταση κρατά εδώ και δύο χρόνια», εξηγεί στην «Κ» το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο κ. Κώστας Φυτράκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκειουσίων (η ΒΙΑΛ βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Χαλκειός). «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Εχουν γίνει πολλές καταπατήσεις, οι άνθρωποι φοβούνται. Προσπαθούμε, το κράτος να καταλάβει ότι δεν χωρούν άλλοι πρόσφυγες στη Χίο. Το κέντρο πρέπει να αποσυμφορηθεί και όχι να επεκταθεί, όπως σχεδιάζεται», τονίζει. Σημειώνει ότι η αύξηση της χωρητικότητας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παραμονή περισσότερων ατόμων. Από την άλλη πάντως και ο ίδιος παραδέχεται ότι η παρεμπόδιση της αποκομιδής και του καθαρισμού των χημικών τουαλετών οδηγεί σε αδιέξοδο.

«Πεπεισμένος ότι πρόκειται για σχέδιο»

Οι άθλιες συνθήκες για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν στη Μόρια περιγράφονται γλαφυρά σε χθεσινό ρεπορτάζ της Washington Post. Ο δημοσιογράφος Γκριφ Ουάιτ μεταφέρει την άποψη του Αρια Ντανίκα που βρίσκεται στη Λέσβο με την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος 5.000 άνθρωποι σε έναν καταυλισμό σε ευρωπαϊκό έδαφος να ζουν χωρίς βασικές συνθήκες στέγασης, υγειονομική περίθαλψη και ζεστό νερό. Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σχέδιο», λέει ο Αρια. Οι κακές συνθήκες στη Μόρια είναι μέρος του σχεδίου αναχαίτισης των προσφυγικών ροών, ένα μήνυμα προς τους αιτούντες άσυλο από τις ελληνικές αρχές και την Ευρώπη: «Μην έρχεστε εδώ. Θα “κολλήσετε” σε αυτό το απαίσιο μέρος για τα επόμενα δύο χρόνια», εξηγεί το «μήνυμα» η Εύα Γκοσέ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η στάση της Ευρώπης έχει αλλάξει δραματικά από το 2016, τότε που ο Πακιστανός Καμάρ Αχμάντ έφτασε στη Λέσβο. Τότε, σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Αγκελα Μέρκελ υποστήριζαν ότι η Ευρώπη έχει υποχρέωση να βοηθήσει εκείνους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και την καταπίεση, παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Δύο χρόνια αργότερα ο Αχμάντ παραμένει εγκλωβισμένος στο νησί. Η οπτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν που μιλάει για «μουσουλμάνους εισβολείς» είναι αυτή που κερδίζει έδαφος; Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες στη Μόρια είναι πολύ κακές αλλά υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί μέρος σχεδίου, αντίθετα ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή