Καθαρίζουν το ΕΜΠ μετά την έρευνα της «Κ»

Καθαρίζουν το ΕΜΠ μετά την έρευνα της «Κ»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δύναμη της δημόσιας κατακραυγής μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Εστω και πρόσκαιρο. Μετά το δημοσίευμα της «Κ» για την εξωφρενική κατάσταση που επικρατεί στο Πολυτεχνείο της Πατησίων, από χθες η εικόνα άρχισε να βελτιώνεται. Πράγματι, εμφανίστηκαν συνεργεία καθαρισμού και συνέφεραν την εικόνα στο Πολυτεχνείο. Συνεχίζουν και σήμερα. Με λίγα χρήματα και σε λίγο χρόνο, η κατάσταση προσέγγισε, έστω και για λίγο, μία επίφαση ευνομούμενου κράτους. Ο καθένας, ωστόσο, γνωρίζει ότι η βελτίωση είναι πρόσκαιρη, αφού ο πυρήνας που γεννάει το πρόβλημα παραμένει ανέγγιχτος.

«Κατά διαστήματα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση», λέει ο κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Δημήτρης Ησαΐας. «Η παρέμβασή μας δεν είναι τόσο δραστική όσο θα θέλαμε να είναι, αλλά ο λόγος είναι οικονομικός». Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων, τα προς διάθεση κονδύλια για τη συντήρηση των κτιρίων έχουν σημαντικά μειωθεί. Οι εργασίες που άρχισαν αφορούν βαψίματα σοβάδων. Δεν είναι δηλαδή αποκατάσταση, αλλά μπογιάτισμα. Στην κατάσταση που είχαμε φτάσει, και το μπογιάτισμα είναι ευπρόσδεκτο και αναγκαίο, αλλά τα αποτελέσματα εφήμερα.

Καθαρίζουν το ΕΜΠ μετά την έρευνα της «Κ»-1

Οι εργασίες άρχισαν στα νεότερα κτίρια του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου, προς την Τοσίτσα και την Μπουμπουλίνας και στον μεγάλο εσωτερικό περίβολο πίσω από το κτίριο Αβέρωφ.

«Το κτίριο Αβέρωφ είναι το πιο δύσκολο», λέει ο Δημήτρης Ησαΐας. «Είναι ένα θέμα που απαιτεί εξειδίκευση, καθώς το μάρμαρο απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα». Το κτίριο Αβέρωφ είχε καθαριστεί προ ολίγων ετών και τα μάρμαρα είχαν περαστεί με υλικό αντιγκράφιτι, αλλά σήμερα μεγάλο τμήμα της εξωτερικής εμφάνισης του κτιρίου είναι βανδαλισμένο. «Η αγωνία μας είναι να κρατήσουμε τους εσωτερικούς χώρους της Σχολής Αρχιτεκτόνων σε υψηλό επίπεδο», επισημαίνει ο Δημήτρης Ησαΐας.

Υποτίθεται ότι ο καθαρισμός των κτιρίων (πλην του Αβέρωφ) θα γινόταν γύρω στον Φεβρουάριο, καθώς περιοδικά γίνεται και ένα βάψιμο. Αλλά η απήχηση που είχε το δημοσίευμα της «Κ» επιτάχυνε την πρόσκληση των συνεργείων. Μεγάλος αριθμός πολιτών, που δεν έρχονται καν στο κέντρο της Αθήνας ή δεν διανοούνται να περάσουν, πόσο μάλλον να μπουν στο Πολυτεχνείο, είδε το μέγεθος της καταστροφής για την οποία υπάρχει ευθύνη. Δεχθήκαμε πολλά μηνύματα από αναγνώστες που δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Το μπογιάτισμα ευπρεπισμού ήταν το ελάχιστο για να σωθούν κάποια προσχήματα, αλλά δεν επιδράει στο πρόβλημα. Απλώς το μασκάρει πρόσκαιρα.

Καθαρίζουν το ΕΜΠ μετά την έρευνα της «Κ»-2

Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο συνολικής αποκατάστασης του ιστορικού συγκροτήματος του ΕΜΠ. Αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει, και να προκαλέσει ακόμη και ιδιωτικές χορηγίες, μόνο αν ζούσαμε σε άλλη χώρα, αν δηλαδή τα ΑΕΙ δεν ήταν δέσμια της οπισθοδρόμησης. Ακόμη και αν αποφασίσει το Πολυτεχνείο να καθαρίσει το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι μπορεί να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση, τουλάχιστον εξωτερικά.

Βέβαια, ο κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ευελπιστεί ότι αργά ή γρήγορα το κτίριο Αβέρωφ θα καθαριστεί. Οπως είπε στην «Κ», σύντομα η Σχολή Καλών Τεχνών θα εγκαταστήσει εργοτάξιο για το δικό της κτίριο και υπάρχει η σκέψη συνδυασμού της εργολαβίας ώστε να περιλάβει και το κτίριο Αβέρωφ. Ολα αυτά ακούγονται θετικά, αλλά είναι δυνατόν να γίνονται έργα χωρίς κανείς να μπορεί να προστατεύσει το αποτέλεσμα των εργασιών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή