«Οι αγρότες δεν έχουν διάθεση και χρήματα για κινητοποιήσεις»

«Οι αγρότες δεν έχουν διάθεση και χρήματα για κινητοποιήσεις»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eθιμοτυπικές» χαρακτηρίζουν τις σχεδιαζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις πολλοί αγρότες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον κλάδο. Η Ενωτική Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας που πρόσκειται στο ΚΚΕ έχει αποφασίσει να στήσει μπλόκο στις 22 Ιανουαρίου στον Ε65 (νέος αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος) με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα. Παράλληλα, προγραμματίζεται αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 1-4 Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται προσπάθεια για τη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου Ελλάδας από όσους δεν θέλουν να συμπορευθούν με τον συνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για συμμετοχή.

Μεγάλο το κόστος

«Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον», λέει ο Βάιος Γκανής, αμπελοκαλλιεργητής και οινοποιός στη Φθιώτιδα, ο οποίος πριν από μία δεκαετία είχε πρωτοστατήσει στις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Αλλωστε, οι κινητοποιήσεις για τους αγρότες σημαίνουν έξοδα. Είναι μεγάλο το κόστος να μεταφέρεις τα τρακτέρ, να είσαι εκτός σπιτιού και χρήματα δεν υπάρχουν». Τα προβλήματα όμως για τον αγροτικό κόσμο –όπως και για πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες– είναι τώρα μεγαλύτερα από ποτέ. Τα αγροτικά μηχανήματα έκοβαν την Ελλάδα στη μέση για μέρες, για να αυξηθεί λίγα λεπτά η τιμή στο βαμβάκι… «Ναι αυτά ήταν μεγάλα λάθη. Ομως τότε ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους γιατί ήξερε ότι αν πιέσει κάτι θα βγάλει. Τώρα υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, αλλά δεν λύνονται και το ξέρουν όλοι», λέει ο παραγωγός. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Πλήρωνα 1.290 ευρώ τον χρόνο για τον ΟΓΑ και τώρα δίνω 980 ευρώ τον μήνα ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται βάσει του τζίρου μου. Με το καλημέρα έχω ένα “συνεταίρο” που παίρνει το 75% του κέρδους μου». Το χειρότερο είναι ότι πλέον δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη αλλού, να τα βάλεις με τους πολιτικούς, να πιστέψεις ότι κάτι θα γίνει αλλιώς. Εμείς φταίμε, αφού εμείς τους ψηφίσαμε. Υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι λίγα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους αγρότες και εκτοξεύτηκε το ποσοστό του. Με αυτά τα κριτήρια αποφασίζουμε για τη ζωή μας», καταλήγει.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών) Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει βιολογικές καλλιέργειες (σιτηρά, ελιές, κηπευτικά, εσπεριδοειδή) δεν βρίσκει νόημα σε κινητοποιήσεις λίγων ημερών κάθε χρόνο λίγο πριν από τη σπορά. «Το δικό μας πρόβλημα είναι την εποχή της συγκομιδής, τότε που πρέπει να πουλήσουμε τα προϊόντα μας», διευκρινίζει. Εκφράζει την άποψη ότι οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές «εφόσον παράγουμε πλούτο», αλλά όχι με τον τρόπο που τώρα έχει ρυθμιστεί το θέμα. Και ζητάει να δοθεί χώρος και βήμα στους νεότερους που θα συνεχίσουν να παράγουν. «Ολα αυτά τα χρόνια εμείς βάζουμε πλάτη για τους μεγαλύτερους που αποφασίζουν τι θα γίνει. Τώρα νομίζω ήρθε ο καιρός να μας ακούσουν». Η ΠΕΝΑ θα πραγματοποιήσει συνέλευση εκπροσώπων των κατά τόπους ενώσεων την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή