Η Τράπεζα της Ελλάδος εορτάζει 90 χρόνια λειτουργίας, με εκδηλώσεις και εκθέσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος εορτάζει 90 χρόνια λειτουργίας, με εκδηλώσεις και εκθέσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς αποκτά εξωστρέφεια ένας θεσμός ιστορικός, απόμακρος στον μέσο Ελληνα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος; Πως μπορεί να κάνει το οφειλόμενο άνοιγμα προς τη σύγχρονη κοινωνία; Την απάντηση έχει δώσει από την αρχή της θητείας του ως διοικητής ο Γιάννης Στουρνάρας. Με την αμέριστη υποστήριξή του σε μία σειρά από εγχειρήματα –εκδοτικά, εκθεσιακά, εικαστικά– έχει ανοίξει την πόρτα της ΤτΕ προς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα το εμβληματικό οικοδόμημα και τις συλλογές που παρουσιάζονται στο μουσείο της. Ηδη, βέβαια, από τη θητεία του Γεώργιου Προβόπουλου είχε γίνει η ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, που φροντίζει, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Με τις εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις με εικαστικούς και διανοητές, η ΤτΕ προσφέρει συχνά την ευκαιρία σε ένα κοινό να κατανοήσει πως δεν έχει μονάχα οντότητα οικονομική αλλά πως ανάμεσα στα πεπραγμένα της είναι η εκπαίδευση, η διά βίου μάθηση, η τέχνη και ο πολιτισμός. Εφέτος, μάλιστα, είναι μια σημαντική χρονιά δεδομένου ότι συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη λειτουργία της Τράπεζας, στις 14 Μαΐου του 1828, και ο προγραμματισμός είναι πλούσιος.

Σήμερα, πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη Βιβλιοθήκη της ΤτΕ, που είναι η σημαντικότερη και πληρέστερη σε οικονομικές εκδόσεις. Φιλοξενεί περίπου 175.000 τεκμήρια, δηλαδή τόμους βιβλίων, εφημερίδες, επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές και διαθέτει πρόσβαση σε 230.000 e-books και σε περισσότερες από 50 βάσεις δεδομένων. Στεγάζεται σε έναν χώρο, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και είναι προσβάσιμη τόσο στους μελετητές όσο και στο κοινό. (Οποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τη σημερινή εκδήλωση, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής του μέσα από την ιστοσελίδα της τράπεζας www.bankofgreece.gr)

Οι δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνών –έπεται μία ακόμα με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου και τη ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου στις 15 Φεβρουαρίου– γίνονται ως «προθέρμανση» για τη μεγάλη έκθεση με 160 επιλογές από τη συλλογή έργων τέχνης της ΤτΕ στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Τόποι Αναφοράς». Θα εγκαινιαστεί στις 14 Μαρτίου και θα αποκαλύψει τον πλούτο αυτού του corpus έργων που συνολικά αριθμεί 3.000, από τον 19ο και τον 20ο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας.

To 2018 συνεχίζονται και οι «Καταθέσεις Πολιτισμού», με κεντρικό εφετινό άξονα την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στις 31 Ιανουαρίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρογορδάτος με θέμα «Ο Εθνικός Διχασμός, οι επιχειρηματίες, οι Τράπεζες» και ακολουθούν ομιλίες του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, «Το μοντέρνο πνεύμα στην αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα» στις 28 Φεβρουαρίου και του Αγγελου Δεληβορριά, «Η αποτίμηση της προσφοράς της Γενιάς του ’30 σήμερα» στις 28 Μαρτίου. Προγραμματίζεται μία ακόμα ομιλία του Νίκου Μπακουνάκη με θέμα τον Τύπο εκείνης της περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή