Πυρ ομαδόν από τους πανεπιστημιακούς

Πυρ ομαδόν από τους πανεπιστημιακούς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις φωνές των πανεπιστημιακών που εκφράζουν τις ενστάσεις τους στον σχεδιασμό του για τα ΤΕΙ –είτε με την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς είτε με τις προωθούμενες απορροφήσεις ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο της ίδιας περιφέρειας–, αγνοεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Η Σύνοδος Πρυτάνεων, σε έκτακτη συνεδρίασή της, ανέφερε ότι «η σοβαρότητα του εγχειρήματος της ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων είναι σταθερά ελλειμματικοί, θα προϋπέθετε την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Επιπλέον, θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανάλυση των επιπτώσεων αφενός στην απορρόφηση των αποφοίτων του νέου ιδρύματος από την αγορά εργασίας και αφετέρου στη λειτουργία των άλλων περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ». Η σύνοδος τόνισε ότι «η επιχειρούμενη ίδρυση τμημάτων, μέσω της συγχώνευσης τμημάτων ΤΕΙ, συχνά αμφισβητούμενου γνωστικού αντικειμένου για πανεπιστημιακού επιπέδου ίδρυμα, θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία του αποτελέσματος», ενώ αρνητική δήλωσε τόσο για τη σχεδιαζόμενη αυτόματη μεταφορά όλων των σημερινών φοιτητών στα νέα τμήματα πανεπιστημίου και λήψη πτυχίου πανεπιστημίου με το νέο πρόγραμμα όσο και για την αυτόματη μετατροπή των καθηγητών των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακούς. «Αποτελεί παραβίαση της ισονομίας σε σχέση με τους καθηγητές πανεπιστημίων, που έχουν κριθεί και διοριστεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά κριτήρια», ανέφερε.

«Οι σχετικές ενέργειες είναι αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, όραμα και διάλογο και κυρίως χωρίς ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός Παιδείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ενδιαφέρονται μάλλον για μια λαϊκίστικη, ψηφοθηρική και όχι ουσιαστική διαδικασία», σημείωσε και η ομοσπονδία πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

«Υποβάθμιση επιπέδου»

Κατά των σχεδίων της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το παρακείμενο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν ταχθεί και 166 πανεπιστημιακοί του ιδρύματος που έχει κατακτήσει το δικό του, υψηλών προδιαγραφών, στίγμα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Ελλάδας. «Κατά την υπερπεντηκονταετή διαδρομή του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακολούθησε συνεχώς ανοδική πορεία, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης προσωπικού του υψηλότερου δυνατού επιπέδου και απέκτησε κύρος, που το οδήγησε σε αξιοζήλευτη θέση μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας αλλά και διεθνώς. Η καταξίωση αυτή επιτεύχθηκε με πολύ μεγάλο μόχθο διδασκόντων και διδασκομένων και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του. Η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιό μας όχι μόνο θα ανέκοπτε βίαια την ανοδική πορεία του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα έπληττε καίρια το κύρος του και θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε αυτό», αναφέρουν σε επιστολή τους στον Κώστα Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή