Oh la la! Αρχισε ο διαγωνισμός για «ελληνοπρεπή» macarons από την πρεσβεία της Γαλλίας

Oh la la! Αρχισε ο διαγωνισμός για «ελληνοπρεπή» macarons από την πρεσβεία της Γαλλίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή –το ομολογώ– δεν μου γέμισε το μάτι. Ηταν ένα κλασικό macaron, στο χρώμα της καραμέλας, που έδειχνε αθώο. Οταν όμως το δοκίμασα, διαπίστωσα ότι αυτό το μικρό έδεσμα ευωδίαζε τσουρέκι. Σαν να κλείστηκε η γεύση του ελληνικού Πάσχα στο εθνικό γλυκό της Γαλλίας! Και αποτέλεσε τον καλύτερο λόγο να πιστέψω ότι ο νέος γαστρονομικός διαγωνισμός που ετοίμασε η γαλλική πρεσβεία και παρουσιάστηκε προχθές σε ειδική συνέντευξη Τύπου (εκεί δοκίμασα το υβριδικό γλυκό) θα έχει απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό διαγωνισμό macaron, με αποκλειστικά ελληνικές γεύσεις που εντάσσεται στο Gout de France, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο θεσμός προτρέπει εστιατόρια και ξενοδοχείο απ’ όλη την Ελλάδα να υιοθετήσουν γαλλικό μενού στις 21 Μαρτίου κάθε έτος. Την περυσινή χρονιά πήραν μέρος 65 εστιατόρια και φέτος η συμμετοχή αναμένεται μεγαλύτερη.

Η εκκίνηση του διαγωνισμού macaron πραγματοποιήθηκε στον τρίτο όροφο του Yoleni’s, όπου βρίσκεται το ατελιέ της καταξιωμένης Ντίνας Νικολάου. Η σεφ είναι και από τους βασικούς υποστηρικτές του εγχειρήματος μαζί με άλλους συναδέλφους της, όπως ο «δικός» μας Στέλιος Παρλιάρος και ο Ελληνογάλλος Ζαν-Λουί Καψαλάς. Πραγματικός ιθύνων νους, βέβαια, είναι ο ίδιος ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος έχει θητεύσει κοντά σε κορυφαίες προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής σκηνής αλλά εκτός από την αποτελεσματικότητά του στη διπλωματία, αγαπά πολύ τη μαγειρική. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, όχι μόνον μαγείρεψε σπετζοφάι για λογαριασμό του «Γαστρονόμου», αλλά μίλησε με πολλή αγάπη και γνώση για την ελληνική κουζίνα. Προχθές έδειξε ότι στέκεται επάξια και στη ζαχαροπλαστική. Δεν δίστασε να πάρει τα σύνεργα και να μας δείξει μαζί με τους σεφ πώς ετοιμάζεται ένα macaron για βραβείο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα ελληνοπρεπή macarons αναλαμβάνει ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας, ο Ελληνογάλλος Ζαν-Μαρί Χοφμάν, ο οποίος εργάζεται εκεί από το 2004 και διακρίνεται για το ταλέντο του να μπορεί να σμίγει την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Στον κατάλογο των κριτών βρίσκουμε ακόμα και το όνομα του χαρισματικού Φίλιππου Χρονόπουλου, σεφ στο εστιατόριο του Palais Royal στο Παρίσι που έχει κερδίσει διακρίσεις.

Ο διαγωνισμός, για τον οποίον θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση https://gr.ambafrance.org/, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες και θα γίνουν δεκτοί οι πρώτοι 25 που θα δηλώσουν συμμετοχή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία θα έχει δύο γύρους που θα οδηγήσουν σε τέσσερις φιναλίστ, που θα κριθούν σε ειδική βραδιά στις 19 Μαρτίου στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από τους σεφ, δικαίωμα ψήφου θα έχουν (με πολύ λιγότερους πόντους) και οι καλεσμένοι της εκδήλωσης.

Η ιστορία του macaron μάς πάει πίσω στην Ιταλία και αργότερα «μετοίκησε» στη Γαλλία, όπου έγινε και ένα από τα εμβληματικότερα εδέσματα. Από τα βασικά του συστατικά είναι η πούδρα αμυγδάλου και θέλει ιδιαίτερη τέχνη για να φτιαχτεί σωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή