Τις τελευταίες εβδομάδες φοβόταν για τη ζωή του

Τις τελευταίες εβδομάδες φοβόταν για τη ζωή του

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η καθημερινότητα του Βασίλη Στεφανάκου –φαινομενικά τουλάχιστον– σε τίποτα δεν θύμιζε αυτήν ενός βαρυποινίτη. Τα πρωινά πήγαινε στη μάντρα αυτοκινήτων και στο γραφείο του στο Xαϊδάρι, τα απογεύματα προσπαθούσε να βλέπει τα δύο του παιδιά και έτρεχε ο ίδιος σε ραντεβού για την προώθηση μιας νέας επιχειρηματικής του δραστηριότητας: στις αρχές του 2017, είχε αγοράσει μια μονάδα υγραερίου στο Μεσολόγγι και προσπαθούσε να αξιοποιήσει ακόμα και επαφές που είχε κάνει μέσα στη φυλακή για να κλείσει συμφωνίες.

Συχνά παραπονιόταν πως ήταν στριμωγμένος οικονομικά –συγκεκριμένα, πρόσφατα έλεγε πως δυσκολευόταν να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ–, γεγονός που ξάφνιαζε τους συνομιλητές του που τον θυμούνταν να περηφανεύεται για τους τζίρους που συνήθιζε να κάνει. Με κάθε ευκαιρία πάντως προσπαθούσε να πείσει πως είχε αφήσει πίσω του «τα παλιά». Ακόμα όμως και εάν πράγματι το εννοούσε, ήξερε και ο ίδιος πως τα μέτωπα που είχε ανοίξει στο παρελθόν –και ήταν πολλά– δεν θα έκλειναν τόσο εύκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ίδιος, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, φοβόταν για τη ζωή του.

Η βιτρίνα

Γεννημένος στο Xαϊδάρι, με καταγωγή από τη Μάνη, ξεκίνησε την πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα σε ηλικία 23 ετών. Σύμφωνα με δικογραφία που σχηματίστηκε πολύ αργότερα, η εταιρεία εμπορίου αυτοκινήτων, η κατασκευαστική και τα νυχτερινά κέντρα που δημιούργησε ήταν όλα μια βιτρίνα που έκρυβε μια σειρά παράνομων πράξεων: κυκλώματα προστασίας, λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων, αλλά και ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες.

Το 2006 συνελήφθη, αλλά ο εισαγγελέας έκρινε πως δεν χρειαζόταν να προφυλακιστεί. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα φυγοδικήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, διάφοροι φίλοι τον είχαν φιλοξενήσει σπίτι τους και έτσι είχε καταφέρει να παραμείνει κρυμμένος. Παρ’ όλα αυτά και ενώ εκκρεμούσαν δεκάδες εντάλματα σύλληψης, εκείνος είχε εμφανιστεί με λινκ σε τηλεοπτική εκπομπή και είχε εκδώσει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στο Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης. Συνελήφθη τελικά τον Μάρτιο του 2008 και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις φυλακές

Εκεί θα ανταμώσει με τον καλό του φίλο και κουμπάρο –ποινικό κρατούμενο– Γιάννη Σκαφτούρο, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ γνωρίσει στις φυλακές της Κέρκυρας τον Παναγιώτη Βλαστό. Οταν οι τρεις άνδρες συγκατοικήσουν στον Κορυδαλλό, θα τους ενώσουν οι κοινοί εχθροί – μια άλλη ομάδα που ήλεγχε ένα άλλο κομμάτι της νύχτας. Με μια σειρά από εντολές μέσα από τα κελιά τους, πραγματοποιούσαν με επιτυχία –σύμφωνα με μια παλιά δικογραφία του 2009– εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά, την απαγωγή Παναγόπουλου αλλά και συμβόλαια θανάτου.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Στεφανάκος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, ο Σκαφτούρος στη Θεσσαλονίκη και ο Βλαστός στα Τρίκαλα. Οταν ήρθε όμως η ώρα των δικαστηρίων, ξανάσμιξαν και πάλι στον Κορυδαλλό. Τότε είναι που εδραιώθηκε η σχέση Στεφανάκου με τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Οταν οι –20χρονοι τότε– τρομοκράτες μπήκαν στον Κορυδαλλό, δήλωναν πως είχαν αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές με τους ανθρώπους της νύχτας· όλοι μέσα στη φυλακή όμως παρατηρούσαν πως με τον καιρό οι δύο πλευρές είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά. Ο «αρραβώνας» τους επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο Βλαστός προσπάθησε να αποδράσει με τη βοήθεια των «Πυρήνων». Αγνωστη πτυχή εκείνης της ιστορίας είναι πως ο Στεφανάκος είχε παίξει τότε καθοριστικό ρόλο.

Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενημέρωση πως κάτι ετοιμαζόταν μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών. Τα δελτία πληροφοριών έκαναν λόγο για χρήση ρουκέτας η οποία θα γκρέμιζε μέρος της μάντρας των φυλακών για να αποδράσουν. Τελικά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, αντί του ήχου της έκρηξης, ακούστηκε ο συναγερμός της φυλακής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας φύλακας είχε δει στον διάδρομο τον Βλαστό να οπλοφορεί. Δίπλα του, δύο μέλη των «Πυρήνων» είχαν ρίξει στο πάτωμα και χτυπούσαν έναν συνάδελφό του. Ο Βλαστός μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρίου, όπου και παρέμεινε οπλισμένος κρατώντας ομήρους φύλακες και επισκέπτες. Ο Στεφανάκος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήταν έτοιμος να δώσει το σήμα να ξεκινήσει εξέγερση στις πτέρυγες και να δημιουργηθούν πολλά μέτωπα, ενώ ήταν εκείνος που, ύστερα από έντονη διαπραγμάτευση με σωφρονιστικό, δέχθηκε πως η ομάδα του είχε «ηττηθεί» και έδωσε εντολή για τη λήξη της επιχείρησης.

Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που είχε δράσει παρασκηνιακά και ηγετικά μέσα στη φυλακή. Στον Κορυδαλλό άλλωστε εκινείτο ανενόχλητος, με την άνεση που άρμοζε στον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του – παραγγελίες στη φυλακή από τις καλύτερες ταβέρνες, απροκάλυπτη χρήση κινητού, επισκεπτήρια στο κελί του. Τόσο ο Στεφανάκος όσο και οι άλλοι δύο ποινικοί, αλλά και μέλη των «Πυρήνων», είχαν καταφέρει μέσα στη φυλακή να μην μπορεί να τους πει κανείς «όχι». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διεύθυνση των φυλακών είχε ενημερώσει τουλάχιστον δύο φορές το υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατάσταση αυτή, αλλά και τη σχέση ποινικών και τρομοκρατών, αξιολογώντας την ως ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η αποφυλάκιση

Με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και η εξαγγελία του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο Στεφανάκος ήταν τότε ήδη επτά χρόνια έγκλειστος, είχε δικαστεί δώδεκα φορές για μια σειρά αδικημάτων και οι ποινές του αθροιστικά είχαν φτάσει στα 50 έτη κάθειρξης. Στην ελληνική πραγματικότητα, όμως, ήξερε πως τα 50 έτη αντιστοιχούσαν σε 25 εκτιτέα, οπότε, μελετώντας τον νέο νόμο, ήξερε πως θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με το που συμπλήρωνε 8 χρόνια και 4 μήνες μέσα στη φυλακή.

Ο ίδιος τότε ανησυχούσε πως μπορεί να μην τα κατάφερνε εξαιτίας δύο υποθέσεων που, τότε, ακόμα εκκρεμούσαν: την «επιχείρηση Γοργοπόταμος» –μια απόπειρα απόδρασης των «Πυρήνων» που έμοιαζε να είχε στηρίξει (τελικά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες)– αλλά και μια δικογραφία που είχε σχηματιστεί στις αρχές του 2015, πάλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μέσα στις φυλακές, με τον ίδιο έναν εκ των πρωταγωνιστών.

Νέοι λογαριασμοί;

Πριν αποφυλακιστεί, οι διάλογοι του Στεφανάκου με συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν βγει στη δημοσιότητα, είχαν πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για το κατά πόσον το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μπει σε άτυπη διαπραγμάτευση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ποινικών. Παρά τον θόρυβο, ο Στεφανάκος έκανε χρήση του νόμου και βγήκε από τον Κορυδαλλό στις 22 Αυγούστου του 2016, μετά εννέα χρόνια εγκλεισμού. Στη φυλακή επέστρεψε τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο – δύο ήταν για να παρακολουθήσει τη δίκη των μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς». Τα νέα της δολοφονίας του έφτασαν στις φυλακές αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ολοι είχαν από μια θεωρία για το ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός. Σε ένα πηγαδάκι, κάποιοι κρατούμενοι συμφώνησαν πως οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο: κυρίως εάν η δολοφονία του θα έκλεινε παλιούς λογαριασμούς ή εάν επρόκειτο να ανοίξει καινούργιους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή