Ερχεται ο διαγωνισμός για προσλήψεις σε δήμους

Ερχεται ο διαγωνισμός για προσλήψεις σε δήμους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πλήρωση 8.171 θέσεων μονίμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, καθώς στο τέλος Μαρτίου 2018 λήγουν οι συμβάσεις όσων εργάζονται τώρα στην καθαριότητα των δήμων, με αποτέλεσμα να προκύψει μεγάλο κενό, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση τονίζει ότι έχει εξασφαλίσει ότι ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν στην καθαριότητα των δήμων δεν θα προσμετρηθεί στις ετήσιες προσλήψεις που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, δεδομένου ότι πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πληρώνονται, δηλαδή, από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες στους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση των συμβάσεων όσων εργάζονται τώρα στην καθαριότητα των δήμων πραγματοποιήθηκε ύστερα από σωρεία ρυθμίσεων του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να παρακαμφθεί το Σύνταγμα αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που καθορίζει ότι οι συμβάσεις εργαζομένων δεν μπορούν να παραταθούν πέραν των 24 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχουν προβλεφθεί κριτήρια που ευνοούν τους νυν συμβασιούχους εργαζομένους στους δήμους, πολλοί εκτιμούν ότι «δεν πρόκειται τελικά να μονιμοποιηθούν (συμβάσεις αορίστου χρόνου) όλοι όσοι εργάζονται τώρα ως συμβασιούχοι, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία». Οι σημερινοί συμβασιούχοι (6.134) προβλέπεται να λάβουν αυξημένο αριθμό μορίων για κάθε επιπλέον μήνα εργασίας (έως τα δύο χρόνια), προκειμένου να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους καινούργιους, που δεν έχουν πείρα. Ομως ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει και είναι πολύ πιθανό, όπως τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, να εμφανιστούν υποψήφιοι με αυξημένα πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μοριοδότηση.

Δεδομένης της υψηλής ανεργίας, ενδέχεται η προσέλευση να είναι αυξημένη, ωστόσο μέχρι να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο της προκήρυξης με τα κριτήρια και τα μόρια που θα καθοριστούν δεν μπορεί να προβλεφθεί πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ηδη ένα ποσοστό των θέσεων που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, περί τις 670, θα προκηρυχθεί μέσω του ΟΑΕΔ και αφορά ειδικές κατηγορίες που λαμβάνουν αυξημένη μοριοδότηση, όπως πολύτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ, τέκνα δημοσίων υπαλλήλων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κ.ά., όπως επιβάλλεται να συμβαίνει από τη νομοθεσία σε κάθε διαγωνισμό προσλήψεων για ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή