Αλληλεγγύη χωρίς έξοδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φάκελος έφτασε την προηγούμενη Παρασκευή. Περιείχε κατασχετήριο για το σπίτι της στο Μαρούσι όπου και διαμένει, λόγω οφειλών ΕΝΦΙΑ. Οφειλή 19.562 ευρώ. Αντικειμενική αξία του ακινήτου 400.000 ευρώ, πρώτη προσφορά ορίζεται το ποσό 320.000 ευρώ σύμφωνα με το κατασχετήριο.

Η αφήγηση θα μπορούσε να αφορά ένα ακόμα περιστατικό οικονομικής τρέλας-αδικίας, όπως τόσα άλλα που συμβαίνουν στα χρόνια της κρίσης. Ομως, η συγκεκριμένη ιστορία έχει μια ιδιαιτερότητα που προκαλεί, αν μη τι άλλο, εύλογες απορίες. Η «πρωταγωνίστρια» κ. Αλίκη Παπαχελά, η οποία αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές της προς το Δημόσιο είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από τις 22 Απριλίου 2016. Από τότε, εντός του πρώην ξενοδοχείου, ομάδα αλληλέγγυων πολιτών, η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πολιτικούς και Οικονομικούς Πρόσφυγες» έχει δημιουργήσει και υποστηρίζει –με εθελοντικές προσφορές– μια δομή φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ναι μεν έχει αποσπάσει εύσημα διεθνών ΜΚΟ και ανθρώπων από τον χώρο της προστασίας των δικαιωμάτων, όμως παραμένει παράνομη κατάληψη χώρου. Το κτίριο του City Plaza είναι ιδιόκτητο, ανήκει στην κ. Παπαχελά και η χρήση του όσο ακόμα και αν εξυπηρετεί φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς είναι μη νόμιμη.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ιδιοκτήτριας, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί τρεις εισαγγελικές εντολές εκκένωσης και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των καταπατητών, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια για την εκδίωξη τους. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η κ. Παπαχελά δοκίμασε να δείξει την περιουσία της σε υποψήφιο αγοραστή, δεν κατάφερε να εισέλθει στο κτίριο που της ανήκει.

Συμφωνία

Λίγες ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η κατάληψη το 2016, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου είχε συνάψει συμφωνία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να χρησιμοποιηθεί το κτίριο για τη στέγαση προσφύγων. Δεν υπάρχει λοιπόν πρόβλημα, αφού έτσι και αλλιώς θα φιλοξενούνταν πρόσφυγες στο City Plaza; «Αν όμως νοίκιαζα εγώ το κτίριο και έπαιρνα το μίσθωμα θα είχα έσοδα και θα μπορούσα να πληρώσω τις οφειλές μου» απαντά η κ. Παπαχελά στην «Κ».

Οφειλές 142.000 ευρώ

Η λειτουργία του City Plaza ως κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σημαίνει φυσικά έξοδα για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Πριν από την κατάληψη του ξενοδοχείου το ηλεκτρικό και το νερό στο κτίριο ήταν εκτός σύνδεσης, ωστόσο στη συνέχεια επανασυνδέθηκαν άγνωστο με ποια ακριβώς διαδικασία. Ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει τις 142.000 ευρώ, σύμφωνα με την Αλίκη Παπαχελά, καθώς οι οφειλές δεν καταβάλλονται, ενώ η ΔΕΗ, «σύμφωνα με σχετική απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση της κ. Σοφίας Βούλτεψη στη Βουλή», δεν αποστέλλει λογαριασμούς, εξηγεί η κ. Παπαχελά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή