Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις άδειες των φαρμακείων

Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις άδειες των φαρμακείων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαρμακεία και  από μη φαρμακοποιούς αλλά και από πολίτες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οπως αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα, άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και
  • Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Επίσης προβλέπεται ότι ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας, ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό, τότε το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Επί λέξει αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα: «Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’  ανώτερο όριο κατ’  έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, επί της ουσίας «συμμορφώνεται» με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σε προγενέστερη απόφασή του είχε ακυρώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μαϊου 2016 για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, με το σκεπτικό ότι τα θέματα αυτά ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή