Οι υπουργοί Πολιτισμού… γνώριζαν

Οι υπουργοί Πολιτισμού… γνώριζαν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αβάσιμο» και «ανακριβές» χαρακτηρίζει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού το πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2005-2016 και αποκάλυψε η «Κ» (4/12/17).

Στο υπόμνημα με τις «αντιρρήσεις» του Ταμείου, που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, η συνδικαλιστική ένωση απαντά στα ευρήματα του ελέγχου «δείχνοντας» προς τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τονίζει ότι λειτούργησε σύννομα και σύμφωνα με τους καταστατικούς της σκοπούς.

Στα συνολικά 22 ευρήματα του ελέγχου υπάρχουν αναφορές για πιθανές οικονομικές και διαχειριστικές παραβάσεις σχετικές με τη διαδρομή δημόσιου χρήματος από τα κρατικά ταμεία σε συνδικαλιστικές ενώσεις. Ανάμεσα στα ευρήματα του ελέγχου ξεχώριζε η καταβολή του λεγόμενου «πολιτιστικού επιδόματος», ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο έπαιρναν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ (για τη διετία 2005-2007), κατά παράβαση, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, του μισθοδοτικού νόμου των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 3205/03) μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Σύμφωνα με το υπόμνημα του Ταμείου η καταβολή του επιδόματος έγινε «με πρωτοβουλία και εν γνώσει της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος που θέτουν ζήτημα νομιμότητας για την αποδοχή επιχορηγήσεων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία και για τη μη συμμόρφωση του Ταμείου στο διατακτικό των αποφάσεων επιχορήγησης του ΥΠΠΟ, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι το Ταμείο έδρασε ως «ιδιότυπο διοικητικό όργανο» αναλαμβάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την «ευθύνη μεσολάβησης» για την τακτοποίηση οικονομικών ζητημάτων της υπηρεσίας τους. Στα σχετικά σημεία του υπομνήματος τονίζεται ότι «ακόμα και αν η καταβολή του εν λόγω επιδόματος θεωρηθεί παράνομη, η σχετική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην ηγεσία του υπουργείου», στην οποία το Ταμείο οφείλει, όπως επισημαίνεται, «ιεραρχική υπακοή».

Ως προς τις δαπάνες υπέρ τρίτων ύψους 2,85 εκατ. ευρώ, τις οποίες το πόρισμα χαρακτήριζε «μη νόμιμες και εκτός σκοπού» (δαπάνες ενίσχυσης απεργιακού ταμείου, χρηματοδότηση Ενιαίου Συλλόγου, ποδοσφαιρικής ομάδας, αγορά ενδυμάτων εργατοτεχνιτών κτλ.) το Ταμείο αναφέρει στο υπόμνημά του ότι «τελούσαν σε γνώση και είχαν τη σύμφωνη γνώμη της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου», ενώ η πληρωμή υπεραπασχολήσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ (2007-08) σε υπαλλήλους του υπουργείου, μέσω τραπεζικού λογαριασμού της Ομοσπονδίας, σημειώνεται πως έγινε «σε συνέχεια συνεννοήσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ». Σύννομες επίσης χαρακτηρίζει το υπόμνημα τις μετακινήσεις υπαλλήλων από συνδικαλιστικές οργανώσεις στις μισθοδοτικές καταστάσεις του Ταμείου. Σχετικά με τα δύο τιμολόγια ύψους 111.169 ευρώ από την εταιρεία ΤΖΑΜΠΟ Α.Ε. που βρέθηκαν ως εγγραφές στις καταστάσεις τιμολογίων προμηθευτών του 2005 το Ταμείο ισχυρίζεται ότι το πόρισμα των ελεγκτών «δεν αποδεικνύει ως ώφειλε» τη συναλλαγή της ένωσης με την εταιρεία και ζητεί να διερευνηθεί στην εταιρεία αυτήν τη φορά ποιος και για ποιους λόγους χρησιμοποίησε «ερήμην του ΤΑΥΠΥΠΠΟ» την επωνυμία και τον ΑΦΜ του.

Παρασκήνιο

Η αντίκρουση των ευρημάτων του ελέγχου είναι στο πλαίσιο της στάνταρ διαδικασίας που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις και παραγγέλθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Ταμείου στον δικηγόρο Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Oι απαντήσεις του Ταμείου βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τελούν εν αναμονή του τελικού πορίσματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα δείξει εάν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Εναντίον του Ταμείου Αλληλοβοηθείας έχει καταθέσει μήνυση ο τέως υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Μαξίμου «κυνηγάει» το θέμα και πιέζει να αλλάξουν πρόσωπα στη δομή του Ταμείου που εμποδίζουν την «εκκαθάρισή» του, ενώ επιθυμία του είναι να περάσει ο βρεφονηπιακός σταθμός από το Ταμείο στις δομές του υπουργείου. Αν γίνει αυτό, μας μεταφέρουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, «το Ταμείο χάνει το νόημα της ύπαρξής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή