Χιόνι στην Πάρνηθα, παγωνιά στην Αθήνα

Χιόνι στην Πάρνηθα, παγωνιά στην Αθήνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσουχτερό ήταν το κρύο χθες στην Αττική και σχεδόν σε όλη τη χώρα, με θερμοκρασίες που έτειναν προς το μηδέν. Η Πάρνηθα ξημέρωσε ντυμένη στα λευκά και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το τελεφερίκ προς το καζίνο, αποκαταστάθηκε λίγο πριν το μεσημέρι χθες. Μέχρι τότε πραγματοποιούνταν αποκλειστικά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τοπικά στα βόρεια προάστια, όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον Διόνυσο και στα Μελίσσια, ενώ χιονόνερο έπεσε και σε γειτονιές της Αθήνας. Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (η ελάχιστη έφτασε στους μηδέν βαθμούς Κελσίου), στα Βίλια (1°C) και στου Παπάγου (3°C). Στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας η θερμοκρασία έπεσε στους 5-6°C, ενώ οι ισχυροί παγωμένοι άνεμοι, που έπνεαν και μέσα στην πόλη, ενίσχυαν το αίσθημα κρύου για τους πολίτες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους.

Εκτακτα μέτρα πήρε ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Χθες άνοιξε θερμαινόμενος χώρος φιλοξενίας στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με την παρουσία κοινωνικού λειτουργού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για όσο χρειαστεί. Για περιπτώσεις ανάγκης θα λειτουργεί ο 24ωρος τηλεφωνικός αριθμός 1595, καθώς και το 210-52.46.515-6. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει την τροφοδοσία και τη διανομή κουβερτών, ενώ συνεργεία του ενημερώνουν τους αστέγους.

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση χθες από τα ξημερώματα στο κεντρικό και στο ανατολικό Πήλιο, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στα Καλά Νερά, ενώ λόγω σφοδρής χιονόπτωσης έκλεισε το χιονοδρομικό κέντρο. Το ύψος του χιονιού έφθασε το ένα μέτρο στα Χάνια. Στο ανατολικό Πήλιο, καλυμμένα από χιόνι ήταν η Ζαγορά, το Πουρί, η Τσαγκαράδα και οι Μηλιές. Τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές παρέμειναν κλειστά. Παρότι 22 μηχανήματα και αλατιέρες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας βρέθηκαν από νωρίς στους δρόμους για να τους κρατήσουν ανοικτούς, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν κατάφεραν να φθάσουν λόγω του χιονιού σε Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Πινακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές.

Η παγωνιά ήταν έντονη σε πολλές περιοχές στη χώρα, ιδιαίτερα στα ορεινά. Το ξημέρωμα χθες οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν (-12,5°C), στο χιονοδρομικό Σελίου (-10,4°C), στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας (-8,7°C), στο χιονοδρομικό Παρνασσού (-8,3 °C) και στον Αγιο Παύλο Ημαθίας (-8,1°C).

Θυελλώδεις ήταν οι βόρειοι άνεμοι που έπνεαν χθες. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου (118 χλμ./ώρα), στη Μονεμβασιά (100 χλμ./ώρα), στην Κόρωνο Νάξου (97 χλμ./ώρα), στη Μύκονο (95 χλμ./ώρα), στην Ανδρο (92 χλμ./ώρα), στη Νάξο (90 χλμ./ώρα), αλλά και στον Πλακιά Ρεθύμνου (90 χλμ./ώρα) και στην Αμοργό (89 χλμ./ώρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή