Γυναικεία επιχειρηματικότητα – «Μη φοβάστε την αποτυχία»

Γυναικεία επιχειρηματικότητα – «Μη φοβάστε την αποτυχία»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου ένα χρόνο, δύο νεαρές φίλες, η Σοφία Καραγιάννη και η Μαριάνθη Νίκα, 24 ετών σήμερα, έδωσαν πνοή σε ένα όραμά τους: δημιούργησαν έναν οργανισμό μέσα από τον οποίο διεκδικούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες στη χώρα μας.

Το εγχείρημά τους, που ξεκίνησε στη συμβολική ημερομηνία της 8ης Μαρτίου, ονομάστηκε «50/50 Project» και το είχε παρουσιάσει σε άρθρο της η «Κ».

Σήμερα, σχεδόν έντεκα μήνες μετά το ξεκίνημα, η Σοφία και η Μαριάνθη, προσηλωμένες στον στόχο τους, διοργανώνουν εκδηλώσεις και workshops για νέες γυναίκες με σκοπό να τους προσφέρουν δικτύωση, αλλά και να τις εμπνεύσουν, καθώς τις φέρνουν σε επαφή με επιτυχημένους ανθρώπους της αγοράς. Πριν από λίγες ημέρες η «Κ» βρέθηκε σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις, στην Αθήνα.

Χαμηλοί δείκτες

«Ενας από τους λόγους ύπαρξης του οργανισμού μας είναι η απογοητευτική θέση που κατέχει η χώρα μας στους δείκτες για την ισότητα. Ο βασικός μας στόχος λοιπόν είναι να προωθήσουμε περισσότερες εταιρείες-υποστηρίκτριες της ισότητας των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο. Από αυτήν την πρώτη εκδήλωση της χρονιάς, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να ρισκάρουμε και να μη φοβόμαστε την αποτυχία», λένε στην «Κ» οι ιδρύτριες του «50/50 Project».

Με στόχο να σταματήσει το «brain drain» και να δώσει ευκαιρίες σε μια νέα γενιά επιχειρηματιών, η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα δημιούργησε πριν από τέσσερα χρόνια το «Orange Grove», το πρώτο φυτώριο για startups στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση του «50/50 Project», που φιλοξενήθηκε σε αυτόν τον χώρο, ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, Κασπάρ Βελντκάμπ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δράση του «Πορτοκαλεώνα», αλλά και να ανακοινώσει τον διαγωνισμό γυναικείας επιχειρηματικότητας, που θα διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, με χρηματικό έπαθλο ύψους 25.000 ευρώ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να προσφέρει και κάποιες συμβουλές στους νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν. «Για να πετύχεις σε μία διεθνοποιημένη κοινωνία, είναι σημαντικό να βγεις έξω από την άνεσή σου και να φοβάσαι λιγότερο την αποτυχία. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο, ειδικά ανάμεσα στις νέες γυναίκες. Σας παροτρύνω να υιοθετήσετε το θάρρος, την ηγετική ικανότητα και να μάθετε πώς να επικοινωνείτε με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο κ. Βελντκάμπ.

«Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται», είπε στους παρευρισκομένους ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts. «Οι άνθρωποι στον εργασιακό χώρο δεν κρίνονται από το φύλο τους αλλά από τις δεξιότητες, τη συνέπεια και τα ταλέντα τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θα δείτε δίπλα μου νέους ανθρώπους να κερδίζουν χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερη αυτονομία στην επιλογή των δραστηριοτήτων τους, αισθανόμενοι “δικό τους” αυτό που έχουν καταφέρει. Προσωπική μου φιλοσοφία είναι να τολμάς, όντας ενημερωμένος και δικτυωμένος», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος κάνοντας αναφορά στη θέση των γυναικών στην εργασία. «Οι γυναίκες είναι, αν όχι αναγνωρισμένα αξιόμαχες, σίγουρα ισάξιες και απολύτως απαραίτητες», είπε.

Εξω από το κουτί

Η Νίκη Κουτσιανά, που ίδρυσε την Apivita το 1979, όταν τα φυσικά καλλυντικά αποτελούσαν καινοτομία για την Ελλάδα, επιμένει ότι η επιτυχία έρχεται όταν κάποιος σκέφτεται «έξω από το κουτί». «Oταν ξεκινούσα πριν από 39 χρόνια, πήρα ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί τότε δεν γνώριζε κανείς αυτό που πήγα να πουλήσω. Ηταν σημαντικό ότι είχα πίστη και αγωνίστηκα για να πετύχω. Θα πρέπει να έχετε όραμα για το κοινό καλό, πάθος, υπομονή και ηθική. Να εστιάζετε σε αυτό που πιστεύετε και, παρά τις όποιες αποτυχίες, να συνεχίσετε να ονειρεύεστε», τόνισε η κυρία Κουτσιανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή