Πολυπληθές ποδαρικό στη δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας για το νέο έτος

Πολυπληθές ποδαρικό στη δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας για το νέο έτος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγγλέζοι» φάνηκαν οι Ελληνες προσκεκλημένοι στη γαλλική πρεσβεία, προχθές το βράδυ, στη δεξίωση για την έλευση του 2018. Στις 7.30 μ.μ. ακριβώς, είχε σχηματιστεί μια ουρά τουλάχιστον 30 μέτρων, από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν φτάσει στην ώρα τους και περίμεναν υπομονετικά να ανοίξουν οι πύλες και να περάσουν από τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλείας.

Τα φιλιά και τα «Bonne Annee» περίσσευαν, ενώ ο δυνατός παγερός αέρας που φυσούσε στη Βασιλίσσης Σοφίας, έπαιρνε καπέλα και παλτά. Γάλλοι που ζουν στην Αθήνα, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι – ανάμεσά τους και ισχυρότατη «αντιπροσωπεία» από την «Καθημερινή», έδωσαν το «παρών». Τόσο μεγάλη προσέλευση είχαμε να δούμε από τη δεξίωση για την εθνική εορτή της Τουρκίας, στα τέλη Οκτωβρίου στη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου στο λόμπι του ξενοδοχείου είχε γίνει ένας τεράστιος «σαλίγκαρος» σαν αναμονή διαβατηρίων σε αεροδρόμιο.

Πρώτοι πέρασαν οι διπλωμάτες, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και τη σύζυγό του Μέρι να καταφτάνουν νωρίς και να γίνονται περιζήτητοι σε όλα τα «πηγαδάκια», όπου βέβαια μονοπωλούσε το θέμα των Σκοπίων. Ακολούθησε η Βρετανίδα επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απλή και προσηνής όπως πάντα. Μέχρι τώρα ήταν η πρέσβειρα με τα καλύτερα ελληνικά, τα οποία είχε μάθει όταν είχε υπηρετήσει ξανά στη χώρα μας τη δεκαετία του ’90, όμως φαίνεται ότι ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί αποφάσισε να την ανταγωνιστεί στην ελληνομάθεια. Αφού υποδέχθηκε τους εκατοντάδες προσκεκλημένους με τον σύντροφό του Ολιβιέ Ντοβέρν στο πλευρό του, πήρε το μικρόφωνο και εκφώνησε ένα λόγο σε ελληνικά και γαλλικά, χωρίς λάθη και με καλή προφορά. Αν κρίνει κανείς πως δεν έχει πολύ καιρό στην πατρίδα μας, σημαίνει ότι έβαλε πραγματικά τα δυνατά του και το πέτυχε. Εισέπραξε πάντως θερμό χειροκρότημα όχι μόνον για την προσπάθεια αλλά και για τα εμψυχωτικά του λόγια.

«Το 2018 είναι μια χρονιά γεμάτη υποσχέσεις για την Ελλάδα που προετοιμάζει την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ένα γεγονός για το οποίο όλοι πρέπει να χαιρόμαστε. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού τού επιτρέπουν να ατενίζει και πάλι το μέλλον με εμπιστοσύνη, έστω και αν η καθημερινότητα είναι συχνά, πολύ συχνά, πολύ δύσκολη. Σκέφτομαι πρώτα αυτούς που στερούνται εργασία, ειδικότερα τους νέους. Για την επιστροφή στην κανονικότητα, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας, σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», είπε ο Κριστόφ Σαντεπί που αναφέρθηκε επίσης και στις εκλογές της περασμένης χρονιάς στην πατρίδα του, που έφεραν τον Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Κωστής Χατζηδάκης εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, τον πολιτικό κόσμο, ενώ ο Θόδωρος Φορτσάκης είχε πιάσει συζήτηση με τον πρύτανη Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο για τα εκπαιδευτικά. Η βραδιά κράτησε μέχρι αργά με καναπεδάκια και σαμπάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή