ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Ημασταν ξεκάθαροι – Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία»

iera-synodos-imastan-xekatharoi-amp-8211-kamia-chrisi-toy-oroy-makedonia-2229885
Τη θέση της Εκκλησίας όσον αφορά στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και τη στάση της έναντι των συλλαλητηρίων αποσαφήνισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε, εκτάκτως, σήμερα.
 
Ειδικότερα, με το ανακοινωθέν που εξέδωσε επισημαίνει:
 
«Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας". 
 
Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις ιερές μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του οικουμενικού ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».
 
Επ' αυτού, μάλιστα, τονίζει: «Γιατί στο όνομα "Μακεδονία" περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».
 
Επιπλέον, εκφράζει τη λύπη και την πικρία της, «διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του μακαριωτάτου προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή του, από τον μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος».
 
Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».
 
Δηλώνει ότι «δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος της» και σημειώνει πως «μόνη της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Αλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες».
 
Τέλος, γνωστοποιεί την απόφασή της, να τελέσει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου Συνοδική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, τη Στάτιστα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας».