Οι γιατροί αρνούνται τις νέες συμβάσεις

Οι γιατροί αρνούνται τις νέες συμβάσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνηση για δεύτερη φορά στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας προβάλλουν γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Ιατρικοί σύλλογοι και ενώσεις δηλώνουν την αντίθεσή τους στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς, καλώντας τα μέλη τους να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με χθεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε τους γιατρούς να μην υπογράψουν τη σύμβαση την οποία χαρακτηρίζει απαξιωτική για το ιατρικό λειτούργημα. Ο ΙΣΑ εστιάζει στις αποδοχές των γιατρών διευκρινίζοντας ότι οι μεικτές αποδοχές θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ, από τα οποία, εάν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις προς ΕΦΚΑ, εφορία και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, απομένει το 10%-20% στον γιατρό για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η σχέση του γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι υπαλληλική, εφόσον ο γιατρός, προκειμένου να απουσιάσει, οφείλει να ζητήσει άδεια από τον οργανισμό.

Την εκτίμηση ότι η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών δεν θα υπογράψει τη σύμβαση διατύπωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έπειτα από ειδική συγκέντρωση γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων που φιλοξένησε στη «στέγη» του. Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι το νέο πλαίσιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και εξευτελιστικές αντιμισθίες, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά ιατρεία οδηγούνται σε κρατικοποίηση.

Αρνητική στις νέες συμβάσεις είναι και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Καταθέτουμε την πλήρη εναντίωσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας, με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα». Η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής χαρακτηρίζει το πλαίσιο με τις συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών «ένα σκαλοπάτι εγγύτερα προς την οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ωστόσο προσθέτει ότι η χρηματοδότηση είναι πενιχρή και πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι στήριξής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες είχαν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ περίπου 550 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους γιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να υπογράψει συμβάσεις με 2.800 οικογενειακούς γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου για οικογενειακούς γιατρούς που θα στελεχώνουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας δεν είχε φέρει τα επιθυμητά για το υπουργείο Υγείας αποτελέσματα, καθώς για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή