Επέτειος με κηρύγματα κατά της μισαλλοδοξίας

Επέτειος με κηρύγματα κατά της μισαλλοδοξίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή εκδήλωση για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διέφερε από τις προηγούμενες. Εφερε βαθύτερο και ουσιαστικότερο συμβολισμό. Δεν ήταν μόνον ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τους Ελληνες πολίτες, Εβραίους το θρήσκευμα, εκφωνώντας μια συγκινητική, μεστή ομιλία. Η αυθόρμητη παρέμβαση μιας άλλης σπουδαίας προσωπικότητας, του Μανώλη Γλέζου, είχε μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Ο άνθρωπος που έζησε από κοντά την αντίσταση κατά των ναζιστικών στρατευμάτων και τη συμμετοχή των Εβραίων σε αυτήν, κάλεσε από το βήμα όλους τους Ελληνες να γίνουν «συμμαχητές της συνείδησης», να διαφυλάξουν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και να μην επιτρέψουν να οργανωθεί ποτέ ξανά μια τέτοια αποτροπιαστική βιομηχανία θανάτου αθώων ανθρώπων.

Η έκκλησή του είναι καίρια και έγινε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και διπλωμάτες. Ο πρόεδρος του Ισραήλ επισήμανε την ανησυχία του για τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διαφυλαχθεί η μνήμη. Μία από αυτές είναι η πρόσφατη υιοθέτηση από ελληνικής πλευράς του ορισμού για τον αντισημιτισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Μίλησε επίσης ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνος Μωυσής.

Ανησυχία

Διάχυτη ήταν η ανησυχία για το κύμα μισαλλοδοξίας που επιστρέφει ξανά στην Ευρώπη και έγιναν αναφορές στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, στην οικονομική απόγνωση και στη σταδιακή κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλης μερίδας πολιτών, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να παίξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως φυτώριο για ψευδείς ειδήσεις, θεωρίες συνωμοσίας και ρατσιστικά στερεότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή