Αναιμικό ενδιαφέρον γιατρών για συμβάσεις

Αναιμικό ενδιαφέρον γιατρών για συμβάσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει αύριο η διορία υποβολής αιτήσεων των γιατρών που ενδιαφέρονται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού. Εως και χθες το μεσημέρι –και αφού είχαν προηγηθεί οι συστάσεις των Ιατρικών Συλλόγων στα μέλη τους, να μην υπογράψουν συμβάσεις– είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ περίπου 800 γιατροί. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών είναι 2.800. Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους για τις συμβάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν απαξιωτικές. Οι σύλλογοι διαμαρτύρονται κυρίως για τις αποδοχές των συμβεβλημένων γιατρών.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη 2.250 ενηλίκων και κάθε οικογενειακός παιδίατρος 1.500 παιδιών. Πρόκειται για πληθυσμό που στην πλειονότητά του (σε ποσοστό που εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 65%) είναι υγιής και δεν επισκέπτεται συχνά γιατρό. Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των οικογενειακών γιατρών κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ (το ακριβές ποσό ορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης και την ηλικιακή κατανομή αυτού).

Την ίδια στιγμή, σθεναρή αντίσταση στην υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να προβάλλουν οι οπτικοί-οπτομέτρες. Δύο εβδομάδες μετά την πρόσκληση σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ έχουν υποβάλει αιτήσεις περίπου 150 πάροχοι οπτικών ειδών, εκ των 2.500 που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα σύμβαση θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται να προπληρώνουν για την αγορά τους. Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός όμως που σημαίνει τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα ισχύος της νέας σύμβασης, μία καθυστέρηση της τάξης των τριών μηνών (μετά τους τρεις μήνες η οφειλή θα χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη).

Εν τω μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία καλεί τους γιατρούς ΕΣΥ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία διοργανώνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17). Η Ομοσπονδία ζητεί αφενός να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, αφετέρου να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ είναι 2.100, εκ των οποίων 600 κινδυνεύουν με απόλυση – πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει τέλος του 2018), μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων παράνομη. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.500, που σημαίνει ότι ακόμα και εάν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις επικουρικών (περίπου 1.045), δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή